Лидерът на "Български възход" Стефан Янев намекна, че вероятно няма да подкрепят декларацията на "Продължаваме промяната", която се очаква да бъде гласувана в петък в пленарната зала.

Янев изреди и критиките на БВ спрямо документа.

"Този документ не предполага свързване с мнозинство, което да поддържа проекта на предложен кабинет. Няма яснота дали ще има мнозинство, което предполага, че ще се разчита на правителство на малцинството", каза той по БНТ.

"Не бихме подкрепили това, което се предлага, не ни изглежда устойчиво", допълни още лидерът на "Български възход".

Той уточни, че с БВ не е воден разговор за персонално участие с министри в управлението с мандат на ПП.

"Не е воден разговор да участваме с министри и заместник-министри, по-скоро става въпрос за принципи", заяви Янев.

Той описа и логиката, която трябва да се търси, за да бъде съставен кабинет - първо да се водят преговори за мнозинство, което да подкрепи правителство, след това за приоритети и политики и едва тогава за персонален състав.

За третия мандат Янев коментира, че в "Български възход" не са си преписали ролята на балансьор. По думите му всяка една партия може да носи такава отговорност и е в състояние да го направят.

"Знаем кой решава за третия мандат, решение на президента е на кого ще го даде", коментира Янев.

По думите му, която и партия да получи третия мандат, трябва да се водят разговори за общите приоритети и да се върви напред.

"Обединяващите теми са свързани с ежедневието на българите, техния стремеж към предвидимост на утрешния ден", коментира Янев.