Лют спор между ГЕРБ и ПП се завихри в кулоарите на парламента, докато Асен Василев беше започнал да отговаря пред медиите на обвиненията на Бойко Борисов и партията му, че еднолично е поемал ангажимента за затварянето на над 50% от въглищните мощности в Маришкия басейн.

Василев тъкмо обясняваше как подписът за това е на бившия премиер Бойко Борисов още през 2020, когато го прекъсна депутатът от ГЕРБ Жечо Станков, бивш зам.-министър на енергетиката, и последва динамична размяна на реплики пред погледа на слисаните журналисти.

Спора наблюдаваха отблизо и двамата пиари на партиите - Найо Тицин на ПП и Никола Николов на ГЕРБ.

 "Това са 7 милиарда, чисти пари - за 4 години ще загуби държавата", прекъсна Станков изявлението на Василев.

"Може ли да се махнете от камерите, тъй като ние даваме пресконференция", опита се да го отстрани Василев. Той отрече обвиненията на ГЕРБ.

Вижте снимки ТУК >>

"Няма поет ангажимент за затваряне на централите", каза бившият финансов министър и вицепремиер, когото от партията на Борисов по-рано обвиниха, че не се е допитал дори до БЕХ и до енергийното министерство за ангажимента, поет в плана за възстановяване и устойчивост.

"Ето го документа, тук пише черно на бяло", вдигна го Жечо Станков. 

"Хайде сега, да спрете да лъжете, щото нищо не се разбира", прекъсна го Василев.

Снимка: БТА

Снимка: Булфото

В един миг обаче и двамата се обявиха за категорично предоговаряне на Плана.

"Трябва да има предоговаряне", съгласи се Василев със Станков. Но двамата продължиха да спорят пред камери и микрофони.

Щом трябва да има предоговаряне, значи означава, че нещо е обещано, реагира Станков. И продължи да говори пред медиите какво са обещавали от ПП.

През това време Василев се опитваше да го заглуши, като повтори минимум шест пъти на висок глас въпроса:

"Какво подписа 2020 г. г-н Борисов в Брюксел?"

Снимка: БТА

"Няма такова нещо", отвърна му Станков. И добави, че в Плана за възстановяване и устойчивост се предвижда от 2022 г. намаляване на емисиите с 10 процента.

Станков даде на Василев решение на Народното събрание, с което реално се забранява затварянето на въглищните централи.

"В него пише, че се възлага на Министерския съвет да не се затваря в дългосрочен план каквото и да е. Вчера си говорихме за обединение, отбеляза Станков и изтъкна, че през цялото време Василев говори лъжи, като твърди, че не са поемани ангажименти. "Всяка година, от миналата година, трябва да намаляваме капацитета на въглищните централи", добави депутатът.

В един момент към Станков се присъедини и Теменужка Петкова. Бившата енергийна министърка показа писмен отговор от служебния министър Росен Христов на нейно питане, в който пише, че решението, свързано с реформата, предвиждала декарбонизация, е взето еднолично от вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев.

Василев продължи да отстоява своята теза и обяви пред медиите, че именно Борисов е обещал 55% затваряне на мощностите на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн, докато именно ПП по време на тяхното управление са постигнали отстъпката от ЕК свиването на мощностите да бъде до 40%.

"Войната в Украйна ни дава шанс да продължим процеса на предоговаряне", добави още Василев, като уточни, че тъй като и Румъния и Гърция са засегнати от затварянето на нашите въглищни мощности, ако предоговаряме сега заедно с тях, имаме още по-голям шанс затварянето да се отложи.

Снимка: Булфото

"Бяхте ми обещали дебат за санирането, "за" ли сте, или "против", атакува отново Жечо Станков по повод факта, че програмата за саниране беше извадена от Плана за възстановяване по времето на кабинета на ПП.

Снимка: Булфото

Василев не отговори за санирането, но успя все пак да намери свободен миг в спора, за да отговори на Бойко Борисов защо с Кирил Петков се крият зад номинирания за премиер Николай Денков.

"Господин Денков е член и основател на ПП и член на Изпълнителния съвет на ПП. И в този кабинет неслучайно съм казвал, че се чувствам най-удобно във финансите, така че всички си излизаме с физиономиите", подчерта Асен Василев.

След това Жечо Станков "захапа" Василев и за меморандума с "Джемкорп", на което бившият финансов министър отвърна, че въпросният документ е необвързващ и прекратен още през юни миналата година.