Парламентарните групи на ГЕРБ и "Обединени патриоти" са внесли предложение Красимир Красимиров Влахов да бъде избран за член на Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Вчера беше последният срок за номинации.

Предложението е публикувано на интернет страницата на парламента.

В момента Влахов е ръководител на Гражданската колегия във Върховния касационен съд (ВКС). Той е доказан професионалист с над 20 години съдийски стаж, включително и като зам.-председател и ръководител на гражданската колегия във ВКС, пишат в мотивите си вносителите.

Преди два дни от БСП обявиха, че техният кандидат Янаки Стоилов се отказва сам от надпреварата. Той е обяснил, че битката е предрешена от предварително договорено политическо решение, заради което не иска да участва в нея. Приемаме решението му, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Така Влахов остава единствен кандидат и избирането му наистина изглежда напълно сигурно.

Междувременно председателите на парламентарните групи на ГЕРБ и на ДПС Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ обсъдиха номинацията му. Те са се договорили за среща между Влахов и групата на ДПС следващата сряда.

"След нея ще обявим нашата позиция", каза Карадайъ.

Според ДПС би трябвало членовете на КС да са консенсусни фигури, независимо кой ги предлага.

"И все пак искаме да носим нашата отговорност, когато се излъчват членове на КС от квотата на Народното събрание", добави той.

Кой е Влахов?

До 2012 г. Красимир Влахов беше председател на Софийския районен съд, когато по предложение на Лазар Груев ВСС го избра за зам.-председател на Върховния касационен съд и ръководител на гражданската му колегия.

Миналата година обаче Панов влезе в конфликт с Влахов, искайки оставката му заради изтичане на мандата. Проблемът бе, че заместниците нямат мандати и Влахов отказва да напусне. Той каза, че е заместник-председател на ВКС по волята на своите колеги от Гражданската колегия, а не на председателя Панов.

Висшият съдебен съвет първоначално бламира Панов за смяната на Влахов и назначаването на нов заместник - Светла Димитрова. Наложи се Панов да свиква Общо събрание на ВКС, в което съдиите дадоха положителна оценка за работата на Влахов, но одобриха кандидатурата на Димитрова. Едва тогава той подаде оставка с думите, че не желае да е част от екипа на човек, "който няма съзнанието за високата отговорност, с която го задължава заеманата от него позиция на върха на съдебната власт". По-късно ВСС одобри промените по върховете на ВКС, припомня Mediapool.

На всеки три години приключва 9-годишният мандат на четирима от съдиите в 12-членния Конституционен съд и той се обновява. На 12 ноември приключва мандатът на Румен Ненков и Стефка Стоева (от квотата на съдебната власт), Кети Маркова (от квотата на президента) и Цанка Цанкова (от парламентарната квота). Дотогава трябва да бъдат избрани четиримата нови конституционни съдии и да положат клетва на 13 ноември.

Президентът Румен Радев заяви преди дни, че има предложена номинация за конституционен съдия, която в момента обсъжда, но не пожела да посочи име.

"Разбира се, че проучвам различни варианти. За мен са важни не само високите професионални, но и високи морални качества и възможностите и умението да отстояваш своята позиция", каза той.