Със скандал тръгна дискусията по второто четене на Изборния кодекс, като опозицията и управляващите се скараха още на заглавието на закона.

Пленарното заседание на Народното събрание днес започна с половин час закъснение заради липса на кворум в началото на пленарния ден. БСП и ДПС отказаха да се регистрират. След успешна втора регистрация започна окончателното обсъждане на промените в Изборния кодекс. Още в началото на дебатите се разразиха остри спорове между БСП и ГЕРБ за работата на правната комисия.

От БСП обвиниха управляващите, че са приемали предложения по принцип и са нарушили редица правни норми по време на снощната правна комисия. Обвиненията по законодателството прераснаха в остри реплики.

"От 48 акта останаха 11 и тогава господин Кирилов, полузаспал, започна да преценява кои са важни и кои не са важни. Историята ще съди всички ни сурово и справедливо. Днес мога да прибавя, че няма да оставим българското общество на историята и на произвола на една шайка", каза Явор Божанков - член на правната комисия, предизвиквайки шумни възгласи с изказването си.

Крум Зарков атакува, че видните юристи и адвокати ги е срам от законодателството, което се прави в този парламент и протестира, че работили до 00.30 часа снощи, а законът бил раздаден след 9.00 часа сутринта. Нямало време депутатите да се запознаят, така че щели да гласуват без собствено мнение.

Председателят на комисията Данаил Кирилов възрази, че нарочно не е ограничил времето за изказвания, за да се чуе гласът на опозицията по време на десетчасовото заседание. За съжаление в днешния ден ще продължим с истеричния патос.

Колегата Зарков опитва отново да манипулира вашето мнение, предупреди той залата.

Шамар срещу българския народ и тежък удар срещу демократичния процес, нарече в промените в кодекса друг отляво - Явор Божанков. Заклахте преференциалния вот, постави диагнозата той. И нападна Обединените патриоти, че са гласували Изборния кодекс заедно с ДПС с намеци за съглашение.

"Не съм живял 68 години едно младо дете, което още не е било още във войската, да ми вика шайка на мене. Това не е митинг. Нито един човек, който е дошъл тук, не заслужава такава обида. Откъде накъде седя и ви гледам вчерашно момченце ще ми вика шайка. Това да не ти е комсомолска организация", каза Вежди Рашидов от ГЕРБ, който се почувства обиден от квалификацията на Божанков.

След това изказване последва извинение от страна на Явор Божанков. Час по-късно вече започва по същество обсъждането на Изборния кодекс.

"Или сте във властта, или сте извън нея, подложени сме на произвола на една шайка", изригна младият депутат от левицата. Това е все едно да кажа аз, че вие не сте социалисти, а сте, скочи да брани националистическата чест Юлиан Ангелов от ВМРО.

Ангелов контраатакува, като разобличи левия депутат с разкритието, че само преди 4 години е представял Радан Кънев в Горна Оряховица като "новия десен лидер".

Недоволен от спора в залата, който нямаше общо с приетите снощи промени в Изборния кодекс, на трибуната застана Йордан Цонев от ДПС, за да направи забележка на председателя на НС. "Изпускате заседанието", обърна се Цонев към Цвета Караянчева. Депутатът от ДПС натърти, че разправията "по това кой кого заклал" нямат общо със закона и веднага напомни на социалистите, които не подкрепиха промените в кодекса: "Партията ви "закла" българските граждани, които искат да гласуват и които имат право да гласуват". Така Цонев напомни на социалистите, че подкрепиха ограничаването на броя секции в чужбина.