Управляващи и опозиция влязоха в остър спор за състоянието на пътната инфраструктура и за корупцията в пътните проекти. Регионалният министър Николай Нанков бе изслушан в парламента по искане на депутата от ОП Искрен Веселинов.

ПГ на "БСП за България" определи изслушването на регионалния министър Николай Нанков за напредъка по пътните проекти като "кризисна пиар акция без съдържание". Това стана ясно по време на изказването на народния представител от ПГ на "БСП за България" Таско Ерменков. 

"Вие явно още един път доказвате, че живеете в един паралален свят, нямащ нищо общо с действителността", каза Ерменков и подчерта, че днес не е трябвало да се говори не за успехите, а за проблемите. Според депутата днес е трябвало с прости думи да се обясни откъде ще се вземат 600 млн. лв. за довършване на магистрала "Струма" и колко дупки има по новопостроените пътища. По думите му, "колкото и да е раздута администрацията, тя не стига, за да има по един чиновник на дупка".

Ерменков припомни, че точно преди една година от БСП са поискали анкетнакомисия по въпросите за магистралите и корупционните обществени поръчки. "През пролетта миналата година прокуратурата влезе в АПИ заедно с ОЛАФ и ДАНС и даде информация, че в агенцията се уговарят обществени поръчки. Поискахме тази комисия, за да видим кой носи политическата отговорност. Вие тогава се уплашихте, скрихте се, но проблемите лъснаха още повече. Днес след една година пак слушаме за магистралите, които вече даже не са и скоростни пътища, имайки предвид какви ограничения за движение има по тях", заяви Ерменков. 

Важно е да се спре със спекулациите от някои политици, че в България се строят най-скъпите магистрали. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"По пътищата на България няма значение кой от коя политическа сила е. Всички искаме да имаме по-добра инфраструктура и инвестиции, както и безопасност по пътищата", изтъкна той. "С политиката на правителството на Борисов 1,2 и 3 направихме всичко възможно да използваме възможностите, които дава ЕС", посочи Цветан Цветанов.

"Убеден съм, че в края на този 4-годишен мандат ще можем да очертаем по-добрата перспектива за страната ни. Надяваме се и на подкрепа от опозицията за добрите политики на регионалното министерство", каза още той. 

Имаше дългогодишен дефицит на мисъл в регионалното развитие, но в този мандат той се преодолява, каза заместник-председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов.

"Днешният дебат беше важен, защото действително гражданите трябва да знаят какво прави държавата за тяхното развитие", каза Веселинов. Той заяви, че "Обединени патриоти" адмирират промяната в политиката на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

"Същевременно има системни проблеми. Част от тях са свързани с недофинансирането на сектора, част от тях са свързани с политизирането на процеса, включително с постоянните и неоснователни жалби, които бавят магистралите. Това отново ощетява българските граждани", допълни Веселинов.