Народното събрание реши главният прокурор да изготви и внесе доклад за дейността на прокуратурата за периода януари - август тази година. Това стана с гласуване на проекторешение, предложено вчера от ПГ "БСП за България", което беше подкрепено с гласовете на 179 депутати. Само един гласува "против", нямаше въздържали се.

Крум Зарков от левицата мотивира предложението, като посочи, че в последните месеци прокуратурата е извършила серия действия, които са привлекли широко обществено внимание и са породили много въпроси.

"Бяхме свидетели на безпрецедентни досега случаи - на оповестяване на данни и обстоятелства, на показни арести и на изявления, които не се вписват в НПК", изброи социалистът, който е юрист по образование.

По думите му много от тях са създали напрежение и са един от поводите за масовите протести в защита на демокрацията.

Зарков заяви още, че се създава усещането, че действията на прокуратурата излизат извън процесуалните правила и изтъкна, че парламентът не може да стои встрани.

Красимир Ципов от ГЕРБ заяви, че неговата парламентарна група ще подкрепи внесеното искане и призова цялата пленарна зала да го направи. Той добави и редакционни предложения.

"Смятаме, че е необходимо да бъде изготвен и внесен такъв доклад за прилагането на закона от прокуратурата", каза Ципов.

Само преди по-малко от месец главният прокурор отчете пред депутатите дейността на прокуратура през 2019 г. Вчера от прокуратурата съобщиха в отговор на медийно запитване, че Иван Гешев е излязъл в платен отпуск от 20 юли до 9 август, въпреки че продължавал да ходи в кабинета си, защото когато е в почивка, работи най-добре. Със сигурност ще му е нужно обаче време, за да подготви искания доклад и по-рано днес Антон Кутев от БСП прогнозира, че това ще стане чак през септември.

"Не се отказваме от искането оставката на главния прокурор. Аз вярвам в доброто в хората, включително и в Гешев. И аз смятам и искам да вярвам, че той е човек, който прави всичко това, защото смята, че няма друг начин за борба с престъпността. Опитва се, малко хулигански, малко в спагети-уестърн - влиза с пистолетите в селото, избива лошата половина и добрата вече му е благодарна. Само че аз не вярвам, че това може да стане така, не може да става през нарушаване на правилата", заяви социалистът.