Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов провежда неформални срещи в сградата на Народното събрание с лидерите на останалите парламентарно представени партии. Първата от тях беше с лидера на БСП Корнелия Нинова още преди началото на парламентарното заседание в 10 ч. 

След срещата стана ясно, че между партиите остават червените линии относно оръжието и войната в Украйна, но има готовност формациите да работят заедно по социалните политики.

"Имаше няколко въпроса. Първият е за подкрепа за Росен Желязков за председател на парламента. Оставих този въпрос да се реши между първите две политически сили, тъй като те в момента водят разговори за някакъв странен хибрид от ротационен принцип и така нататък. От нас за Росен Желязков няма да получи подкрепа и съм му го казала", обяви пред журналисти Корнелия Нинова. 

"Второ, по законодателна програма и инициативи. Заявих какви са нашите приоритети - тези, които чухте вчера от трибуната. Оставаме на коренно различни позиции по един въпрос и това е Украйна" - "не" на оръжие, "не" на военна подкрепа, "не" на жива сила в Украйна". 

"Ние държим на социална политика, която да бъде приета през бюджета; внимателен бюджет, който запазва финансовата стабилност на страната, но и такъв, който не позволява повишаване на данъци, замразяване или понижаване на доходите на хората", подчерта Нинова. 

В момента се формира работна група само между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, каза лидерът на БСП на въпрос дали ще участват в работните групи по законодателни приоритети. Ако ни поканят, ще отидем, не сме го уточнявали това с Бойко Борисов, допълни тя.

Попитана дали е склонна да предложи отново Вежди Рашидов като най-възрастен за председател на парламента, тя заяви, че не са обсъждали този вариант. "Първите две сили да се разберат, в момента те водят преговори за председател", допълни Нинова. 

Бойко Борисов пък ѝ благодари, че е приела поканата. "Тя ми каза, че ние с ПП сме самодостатъчни, така че няма как да ни подкрепи за председател на парламента", обобщи след срещата с БСП лидерът на ГЕРБ.

"Поех ангажимент да се срещна с лидерите на партии, защото особено по правосъдната реформа, ако ни потрябва конституционно мнозинство, е хубаво да имаме подкрепата и на други партии. Колегите знаят, че нашето искрено желание е да направим правителство с втората партия и ще положим всички усилия да го направим. Дори да се направи такова правителство, парламентът трябва да има тематични, конструктивни мнозинства и да успокоим държавата. Затова и правя срещите, за да знаят от първо лице какво искаме, какво мислим и какво може да се случи", обясни Борисов пред журналисти.

Лидерът на ГЕРБ обобщи обсъжданите теми: "Говорим за промяна в конституцията, по правосъдната реформа, по бюджет, по финанси - това са темите. И днес в комисиите с "Промяната" ще обсъждаме". 

На журналистически въпрос дали подкрепя контрол над главния прокурор, Борисов потвърди: "Контрол над главния прокурор сте ме чули от първия ден да го говоря и да казвам, че ще го подкрепя". 

Борисов се срещна и с ръководството на ДПС, а по-късно днес ще говори с представители на ИТН, във вторник - с "Възраждане".