Единствените в момента, които оказват натиск върху БНТ и БНР са БСП и "Демократична България", ако някой иска да подава оставка - да подава - това заявиха от ГЕРБ в отговор на обвиненията на социалистите след депозираната оставка на генералния директор на БНР Андон Балтаков.

Вчера той се обяви срещу измененията в Закона за радио и телевизията, който предвижда промяна на финансирането на двете обществени медии - БНТ и БНР. Според Балтаков от него липсва уредба за това как ще се управляват те и какъв ще е мандатът на управителните им съвети. Заради това той депозира пред СЕМ искане мандатът му да бъде прекратен и поиска оставката на министъра на културата Боил Банов.

По думите на Тома Биков, който представи декларация на управляващата партия, дебатът се нуждае от сериозен подход, а не от революционен патос. Той изтъкна, че по никакъв начин промените в Закона за радиото и телевизията не засягат свободата на словото и   отхвърли обвиненията, че върху БНР е оказван политически натиск и че изобщо е имало симптоми за такъв през последната година.

"Искам да видя кога Балтаков е бил под натиск от управляващите", заяви Биков и подчерта, че през последните месеци БНР се държи като опозиционна медия.

"Ние нямаме нищо против това, но, ако някой има претенции, да излезе да каже кой депутат от ГЕРБ, "Обединени патриоти" е оказвал натиск върху БНР", призова Биков.

"Дебатът тепърва започва, не приемаме, че законът е направен на тъмно", каза още той и отбеляза, че в работната група, която е изработила предложенията за промени в закона, е имало почти пълен консенсус.

Според Биков Балтаков е възмутен, че ще отпадне увеличаването на мандата на генералните директори на БНР и БНТ, като и възможността те да назначават управителните съвети.

"Тези предложения бяха оттеглени под натиска на протестиращите, а не, защото управляващите ги смятат за неразумни", изтъкна депутатът от ГЕРБ.

Представителят на ГЕРБ припомни, че фонд "Радио и телевизия" никога не е работил досега, защото трябва да се събира такса от гражданите.

"Вие предлагате държавата да не дава парите на СЕМ и оттам в обществените медии, а да се създаде още един орган, който да администрира обществените медии", обобщи Тома Биков.

По-рано днес "БСП за България" се присъедини към искането за оставката на министъра на културата Боил Банов.

"Спрете гаврата с БНТ, БНР и с достойните журналисти в тях, както и с цялото българско общество. За втори път в рамките на две години ГЕРБ предизвиква криза в БНР. За втори път една от последните останали свободни медии е хвърлена в хаос, а директорът Андон Балтаков поиска да бъде освободен от поста си, защото Министерството на културата изключително арогантно не се е съобразило с предложенията на хората от радиото за промените в Закона за радиото и телевизията. Това вече е целенасочена атака срещу БНР", заяви Александър Симов, който прочете декларацията на левицата от парламентарната трибуна.

"Още по-смущаващ е фактът, че с промените в Закона за радиото и телевизията буквално се слага намордник на БНТ и БНР. Излъчването на тишина в ефир вече получава и юридическа маска и се превръща в правителство на цензура", заяви Симов.

От БСП заявиха, че не приемат отмяната на фонд "Радио и телевизия". Това е пети опит за премахването му, отбеляза Симов. И посочи, че според новата идея СЕМ става администратор на парите за БНТ и БНР.

"Промените в този закон се извършиха абсолютно на тъмно, непрозрачно, а работната група по него заседаваше в условията на абсолютна секретност. Така и никой не разбра кой е автор на предложенията, какво се цели с тях и какво е мнението на журналистическата гилдия", отбеляза още той.

"Още по-арогантен е фактът, че властта си позволява и да фалшифицира мотивационното писмо на директора на БНР, писано за друг законопроект, като го пришие към собственото си недоносче. Това е пълно обсебване на БНР и БНТ за интересите на управлението", коментира той.

Симов отбеляза, че още преди две години от левицата са имали предложение, което да направи фонд "Радио и телевизия" наистина работещ, за да гарантира реалната независимост на БНР и БНТ от властта, но то така и не е стигнало до пленарна зала.