Решението бе взето, след като Изпълнителната комисия се запозна със създалата се ситуация около депутата, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

35-годишният Димитър Аврамов беше задържан снощи при специализирана операция на ГДБОП и ДАНС за поискан и получен дар от 50 000 лева, за да упражни влияние върху длъжностно лице от Областна дирекция "Земеделие" във връзка със земи, за които се отпускат субсидии.

"Късно снощи Изпълнителната комисия реши депутатът Митко Аврамов да бъде освободен от всички заемани постове в партия ГЕРБ и да бъде помолен да подаде оставка като народен представител. Сметнахме, че с тези си действия той уронва авторитета на ГЕРБ и е недопустимо оставането му като народен представител и още по-малко – заемането на ръководни постове в партията. Поради късните часове голяма част от колегите участваха в заседанието по конферетна връзка. Но на всички 11 членове на Изпълнителната комисия мнението беше единодушно", коментира един от тях - Румен Иванов, пред "Фокус".

Аврамов е член на парламентарните комисии по земеделие и гори и външна политика и отбрана. Той бе сред вносители на последните поправки в Закона за горите. Аврамов e председател на Националния изпълнителен съвет (НИС) на Предприемачи ГЕРБ.

На въпрос дали е била взета позицията на Аврамов, Иванов отговори: „По обясними причини, ние нямаше как да вземем неговата позиция, тъй като той снощи не беше в състояние да отговаря, беше задържан в поделение на МВР. Но фактът на задържане беше достатъчен да се прецени, че има вина от негова страна”.
Пред журналисти в парламента той коментира, че в партията са били изненадани от задържането на своя колега, защото "МВР не може предварително да обявява по кого работи", съобщи БТА.

Главният прокурор е уведомил председателя на Народното събрание за задържането на Димитър Аврамов, съобщи в началото на пленарното заседание председателстващият Анастас Анастасов от ГЕРБ, който е председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Той уточни, че трябва да бъдат представени доказателства от главния прокурор за искането на имунитета на Аврамов и тогава той ще бъде свален.
От ГЕРБ уточниха, че очакват самият депутат да поиска да свалят имунитета му, а ако това не стане, Изпълнителната комисия ще го направи.

"Който извършва престъпление, си носи собствената отговорност, така че ако господин Аврамов е извършил такова, следва да понесе отговорността си", коментира по-рано по БНР Анастасов и допълни, че явно прокуратурата има основание за ареста.
"За нас няма свои и чужди. Без значение какво работиш и какъв си, след като си извършил престъпление, си носиш отговорността. Когато бяха местните избори имаше задържани общински съветници на ГЕРБ за извършване на тежки престъпления, които си понесоха отговорността. Това не е първи случай, така че ние не слагаме чадър над наши представители", подчерта Анастасов.

„Всички трябва да са равни пред закона. Имах възможност по телефона да осъществя връзка с премиера и с колеги от Изпълнителната комисия. Всички сме единодушни, че при подобни явления трябва да бъдем много ясни и бързи с реакцията си. А не - както останали политически формации, които винаги търсят някакъв политически елемент, за да говорят популистки, без да се очистват от подобни лица и да взимат ясно позиция, която се разграничава от лица, които компрометират както партията, така и тези морални устои, които всички ние трябва да се стремим да бъдат в интерес на обществото", коментира по-късно вътрешният министър Цветан Цветанов пред "Фокус".

С ареста на Димитър Аврамов се цели чрез пиар да се покрият негативите от доклада на ЕК, коментира пред журналисти в парламента депутатът от Синята коалиция Йордан Бакалов. Той направи аналогия с пожара на Витоша, покрай който, по думите му, са "изгорели" 13-те процента повишение на цената на тока. От ГЕРБ обаче отрекоха случилото се да има нещо общо с доклада.

Бакалов уточни, че не знае подробности около задържането на Аврамов, но можело да се каже, особено след като има жалба от бизнесмен, че става дума за опит да се прехвърли определен бизнес.
"От година и половина - две тече доста сериозно преразпределение на бизнеса и този арест не идва самоцелно. Разпределението се доминира отнякъде, а доминирането може да стане само от управляващите от ГЕРБ", предположи Бакалов.