"Връщаме се в преговорите, подкрепяме кабинет с премиер Асен Василев. Това заяви в "Панорама" председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

"Участваме в това управление от самото създаване с ясна подкрепа към правителството, което беше създадено. Имахме и такъв мандат към правителството, което предстои да бъде сформирано с ясни приоритети - 4 краткосрочни мерки, пет - дългосрочни, в които влизат и актуализацията на бюджета, подготовката и приемането на бюджета за 2023 г.", обясни депутатът.

Краткосрочните приоритети на БСП са 20-те закона, които да дадат възможност на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост да влязат в държавата. Дългосрочните са социалната политика, здравната политика и образованието.

Георги Свиленски обясни, че излизането от преговорите на БСП е било заради действието на премиера Кирил Петков, свързано с руските дипломати. Коментира, че в момента с действията си Външно министерство уронва престижа и авторитета на България.

"Затова днес внесохме предложение в Народното събрание да бъдат преразгледани двете ноти и да бъдат отменени. Когато си направил един срамен акт, не е страмно да го поправиш. По-срамното е, когато грешката я поправяш с нова грешка", каза социалистът.

На въпрос дали са скъсани връзките между БСП и президента, след като през седмицата станахме свидетели на полемика за това кой е разрешил износа на оръжие за Украйна, както и неявяването на БСП на консултации, Свиленски отбеляза: "Консултациите са съществен елемент, заложен в Конституцията и не могат да бъдат направени по команда за два часа. В деня на консултациите в парламентарната стая беше донесена покана от президента. Предишния ден разговор с президента не е имало".

Допълни, че в същия ден са партиите са заседавали в бюджетна комисия и това е било приоритет.