Дискусията между Георги Първанов и Аню Ангелов прилича на фарс, бе цитиран от БТА и БГНЕС Джеймс Уорлик, който участва в конференция по повод 20-годишнината на Атлантическия клуб, предадоха БТА и БГНЕС.

Според дипломата двамата са в интересна дискусия по въпроса дали армията трябва да се занимава с вътрешната сигурност, както смята Първанов, или да се модернизира и да участва в мисии. Уорлик обясни, че България вече е имала своите участия в мироопазващи сили. Той дори ги изброи и определи списъка като впечатляващ – Чад, Етиопия и Еритрея, Ирак, Камбоджа, Босна и Херцеговина, Грузия, Сомалия и др.

"Бих отбелязал само, че от времето на генерал Николай Каулбарс, извънреден пратеник на руския император (който прекъсва дипломатическите отношения между България и Русия за 10 години - бел. ред.), никой чужденец не се е държал по този начин. Ако има нещо, което е фарсово, това е поведението на Уорлик", отговори задочно държавният глава в официалния си профил във Facebook.

По-късно обаче от американското посолство у нас заявиха, че посланикът не е казвал думата "фарс" (farce).
Изразът е измислена (false) дискусия”, уточниха от дипломатическата мисия и допълниха че преди думата „дискусия” Уорлик направил и по-голяма пауза.
„Цялото изречение е „Това е малко измислена дискусия и аз бих искал да обърна внимание на това сега” (It`s a little bit of a false discussion, and that’s what I would like to reflect on a little bit right now)”, уточниха от посолството, откъдето изтъкнаха, че озвучаването е било лошо.

В началото на месеца друго, реално, изказване на американския посланик също предизвика скандал. Той заяви, че в България има две правосъдни системи - едната за богатите хора с власт, които остават над закона, а другата - за обикновените българи.
Това предизвика възмущението на главния прокурор Борис Велчев и председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев, които обявиха, че това е "напълно неоснователна и неприемлива теза, която обижда магистратите в България".
Шефката на парламента Цецка Цачева също заяви, че това е непремерено изказване и предположи, че то е плод на вътрешна емоция.

Вътрешният министър Цветан Цветанов обаче каза, че посланикът е напълно прав и дори даде пример с условната присъда на Христо Ковачки.

Самият Джеймс Уорлик отказа да се извини за думите си и уточни, че не е искал да обижда никого, а да създаде дискусия. Дори изтъкна, че хора по улиците го поздравяват за думите му.

Последна актуализация в 18 ч.