Президентът на Република България (2002-2012 г.) Георги Първанов защити настоящия държавен глава, посочи, че той не е нарушил Конституцията с коментар по време на връчването на мандата, но новите управляващи си търсят враг, който да сплоти "рехавите редици". Първанов изрази изненадата си от това, че ДПС ще бъде "нещо като подкрепа в тила" и предупреди новото правителство "да не си помислят да пращат жива сила в Украйна!"

"Ако се стигне до изпращане жива сила в Украйна, аз ще съм един от първите първият, който ще излязат, както 1999-а година, на площада. Това е война между съседи, близки по кръв с нас. Ние нямаме място там!", категоричен беше Георги Първанов в интервю за БНР.

Първанов си припомни траурното си слово и посрещането на ковчезите на нашите военни от Кербала в Ирак. "Не бих искал това да се случва. Не пожелавам на никой български държавник да посреща загинали български войски.", каза той.

"Да не си помислят да го правят сега! Присъствието на тази личност като министър на войната (Тодор Тагарев - бел. ред.), не е грешка на езика, ме изпълва с подозрения. Чух изявления на ястреби отдясно, които казват точно това.", каза той по адрес на бъдещия министър на отбраната Тодор Тагарев.

Запитан какво свързва бъдещите управляващи от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и колко принципна е тяхната коалиция, Георги Първанов изтъкна, че това е "без съмнение нещо, което се случва заради общия интерес, който не е политически, не национален".

"Той е тесен, личностен и може би тяснопартиен, на двете формации. Вероятно има, както те самите признават, и осезателен външен натиск. Това направи възможно събирането на две непримирими до скоро формации. Ние даже не може да допускаме, да се досещаме колко може да е силен този външен натиск. Това, че си го признават мимоходом, пред такъв широк форум, като този на ПП, е достатъчно показателно.", смята Първанов.

Първанов посочи, че най-добрата управленска коалиция до този момент е била Тройната - между БСП, НДСВ и ДПС.

"Когато се формираше коалицията (тройната коалиция между НДСВ, БСП и ДПС - бел. ред.), пак имаше барикади пред трибуната на парламента, пак имаше сблъсъци, даже и физически. Но лидерството - и царят, и Доган бяха хора, с които може да се разбереш. Твърдя, че това беше най-добрата коалиция във времето на прехода", подчерта Георги Първанов и декларира, че по негово време не е имало никакъв опит за натиск "нито от президент, нито от министър-председател, още по-малко от посолство".

"Това просто беше недопустимо. Не само за службите. Дори когато грешахме, ние си носехме отговорност.", върна се назад той.

Първанов защити Румен Радев от нападките, че си е позволил да разкритикува бъдещата коалиция и да призове да не изпълнява мандата. Президентът е в правото си да изразява своята политическа позиция, смята Първанов, според когото на новите управляващи просто им трябва враг. Той припомни, че има и решение на Конституционния съд по тази тема.

"Президентът Радев даде мандата, не наруши Конституцията. На тях им трябва враг, който да спои тези рехави редици. Който да ги мотивира. Враг външен и този враг трябва да е достатъчно силен. Не може да е БСП. Затова най-добре е да посочат Радев като такъв", коментира още Георги Първанов.

Той изрази своето мнение и за евентуална процедура за импийчмънт на настоящия президент.

"С подобно искане те наистина ще героизират президента Радев. Излизайки от институцията, той може да им стане много сериозен бъдещ опонент."

Георги Първанов открива сред приоритетите на новата коалиция смущаващи, по думите му неща, например заявките за отстраняване на ръководители на служби.

"Нещо повече - те казаха, че имат внесени проектозакони, с които да отнемат от президента службите, правото президентът да е съпричастен към назначението на ръководителите на службите. Категорично възразявам срещу такава идея. Не бива цялата власт да се концентрира в Министерския съвет, защото тогава вече ще се пристъпи към нещо повече от лов на вещици. Те имат някакви странни, да не кажа чудовищни идеи, които преминават обаче през дълбока промяна в Конституцията. Но ако искат да бръкнат толкова надълбоко в държавното устройство, ще трябва да свикат Велико народно събрание. Това би било фатално за съвременната българска политика", предупреди държавният глава от 2002-ра до 2012 г.

Първанов прогнозира, че първият рубеж на новата коалиция ще бъде "на местните избори, където битката между двете управляващи сили ще бъде много свирепа".

"ДПС извървя своя път, мина през чистилището, както всяка партия. Но така изведнъж, както стана вчера, за мен това е изненада и не може да е само свързано с идеята за конституционни промени. ДПС ще бъде нещо като подкрепа в тила. Не казвам "златния пръст". Допускам, че някой може да ги търси и заради гласуването на имунитетите, и негласуването, респективно", даде своя прочит на случилото се Георги Първанов.