"След повече от две години буксуване на парламентарната република, има шанс да прекратим политическата криза, да създадем работещо правителство и най-важното е да има работещ парламент", каза съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов в "Панорама".

"Превърнахме се в държавата на изтеклите мандати - има 20 и няколко органа, чиито състави трябва да бъдат подменени, за да бъдат активни. да се надяваме, че другата седмица ще бъде гласувано правителството"

Атанасов не коментира коя от двете най-големи политически в парламента е направила повече компромиси.

"Нашата коалиция още преди изборите заявяваше, че ще направим всичко, което зависи от нас, за да се създаде правителство с нашия мандат и това е напът да се осъществи. Виждате какъв е съставът на правителството, по-голямата част е експертна, а политическите лица са от нашите партньори от ПП".

ПП-ДБ не са взели решение как да гласуват за имунитета на Бойко Борисов, поискан по-рано днес от Иван Гешев. Атанас Атанасов обаче не вярва лидерът на ГЕРБ да заложи правителството срещу собствения си имунитет.

"Въпросът е защо точно сега, след като делото ("Барселонагейт" - б.р.) се влачи три-четири години, когато Борисов нямаше имунитет и темата се повдига сега, когато трябва да се състави правителство с неговата политическа сила. Аа съм убеден, че това е част от един план за провал на съставянето на правителство, в който има много елементи", коментира той.

На въпрос заслужавали ли са си преговорите за конституционна реформа с ДПС и Делян Пеевски, Атанасов отговори: "Един от нашите основни приоритети е конституционната реформа. Днес, на първата среща аз не съм присъствал, е предложено да се потърси конституционното мнозинство, ако ще се прави такава заявка, каквато беше направена от двамата ротационни премиери".

Той заяви, че по най-бързия начин трябва да се внесат законопроектите от предния парламент за промяна на управлението на българските служби, защото по Конституция Министерският съвет отговаря за сигурността и обществения ред в страната.

"Не господин президента, който и да е той, би трябвало да назначава шефовете на службите. А аз вече казах веднъж и ще го повторя - смятам, че шефът на ДАНС с тази постановка, която бе разиграна с открито заседание в НС, сам си отряза главата, защото зае политическа позиция, което е недопустимо".

"Ако се окаже, че по разпореждане на президента Румен Радев не е осъществена военната помощ за Украйна, категорично има основание за импийчмънт", заяви Атанасов. "Трябва да бъде съставена парламентарна анкетна комисия, която да извърши проверка дали са изпълнени решенията на Народното събрание", добави той.