„Да се съберем и да обсъдим процедурата по импийчмънт и да я доведем този път до край. Днес, в началото на това заседание, което е много важно, г-н Шопов предложи - НС да покани президента да присъства тук, на приемането на бюджета. Вместо да е тук, в най-висшия, най-високия форум, г-н Първанов учредява нова партия точно в този момент”, аргументира се Сидеров, цитиран от "Фокус".

Той изтъкна, че с това държавният глава извършва нарушение на член. 95 ал. 2 на Конституцията, в който се посочва: „президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат народни представители, да изпълняват други държавни, обществени и стопански дейности и да участват в ръководството на политически партии”.

Междувременно, при представянето на новия проект на Първанов в НДК, водещият на форума Костадин Паскалев заяви, че те няма да правят партия "нито днес, нито утре".

Сидеров обаче заяви, че има достатъчно добри конституционалисти в НС и ги попита дали президентът нарушава Конституцията. Лидерът на "Атака" се обърна към депутата от БСП и юрист Любен Корнезов, като изтъкна, че така Първанов намалява най-вече групата на левицата.
„Държавният глава, освен, че нарушава Конституцията, бракониерства политически, досега той бракониерстваше в ловно-рибарския смисъл”, каза Сидеров, който посочи, че е крайно време и депутатите от левицата да се включат в подписка за импийчмънт.

"Ако Първанов ме чува, в никакъв случай да не оглавява де факто или де юре едно такова движение, докато е президент, защото има опасност да прекрачи прага на Конституцията", коментира по-късно Любен Корнезов, цитиран от БТА.
"На практика няма разлика между партия и движение, което си поставя политически цели. Първанов каква роля ще играе в това движение. Нали всеки декларира, че няма да се превръща в партия, но като слушам изказванията, си поставя политически цели", коментира депутатът от левицата.
Самият той очаква, че разколебани членове или симпатизанти на БСП могат да потърсят алтернатива в АБВ.
"БСП не е в най-добрата си кондиция, но като цяло новото движение няма да има разтърсващ ефект върху партията и да отнеме чувствително от нейните членове", смята Корнезов.

Накрая Сидеров напомни за "една друга партия, отново с три буквички, която спаси президента от импиймънт” преди няколко месеца.
През март тази година първото искане за импийчмънт на Георги Първанов не мина при гласуването в пленарна зала. До искането за отстраняване на държавния глава се стигна, след като той разпространи стенограмата от разговор си със Симеон Дянков, който не бил предупреден, че го записват.
Тогава "за" импийчмънт гласуваха ГЕРБ, Синята коалиция , "Атака" и трима независими депутати. "Против" бях Коалиция за България и ДПС.
За да мине решението бяха необходими 160 гласа. Отхвърлянето на искането стана, след като от РЗС заявиха, че няма да гласуват за импийчмънт и не се явиха в пленарна зала, въпреки че седмица по-рано се подписаха под мотивите за свалянето на Първанов.

По-късно днес президентът заяви, че не се интересува от искането на  Волен Сидеров за процедура по импийчмънт. На въпрос дали се притеснява да не бъде отстранен от поста си, президентът каза, че самият факт, че присъства на форума не издава боязливост, предаде КРОСС.

От ГЕРБ обявиха, че ще обсъдят следващата седмица дали да бъдат предприети процедури по импийчмънт на президента Георги Първанов. Пред журналисти Красимир Велчев, съпредседател на ПГ на ГЕРБ заяви, че това предложение за импийчмънт е било неочаквано и за него, предаде “Фокус”.
„Предполагам, че ние в близките дни ще поискаме мнението и на останалите партии” - каза Велчев.