"Ходеха с Първанов и отстрелваха животни в българските резервати", заяви пред БНР бившият гард от НСО и уволнен от предишния президент Георги Първанов след скандал подполк. Николай Марков.

В последните дни Марков стана чест гост на телевизии и радиа, а думите му бяха препредавани от информационните агенции. Той припомни твърденията си от 2006 г., когато публично заяви, че от 2002 г. службата събира нерегламентирано информация за охраняваните от нея лица. Това стана и повод за скандал, довел до неговото уволнение.

Той каза, че бившият държавен глава е събирал данни за личния живот, навици и действия за фигури по високите етажи на властта. Днес той продължи атаките, като потвърди твърденията на лидера на РЗС Яне Янев за нерегламентиран лов на Първанов, пише "Дневник".

Първанов нарече груба партенка и поредна димка твърдението на лидера Янев, че с пари на НРС са плащани негови ловни пътувания.

"Как Първанов намира очи да лъже, като и аз съм бил свидетел на това как 10-15 души от НСО се занимаваха само с това да организират лов и да го придружават на тези излети", разпалено заяви днес Марков по БНР.

С нищо не се занимавам, защото ходя по съдебни дела. Съдят ме за всичко, включително и за опит на убийство на генерали, каза още пред БНР подполк. Николай Марков. "Изумявам се как бившите комунисти превръщат темата за националната сигурност, темата за НАТО, за ЕС, като тяхна тема. Тези бивши комунисти са възрастни хора, които нямат представа от национална стратегия за сигурност. Бриго Аспарухов много добре знае кой е ген. Димитър Димитров, това е учител по физическо възпитание, шеф в НСО. На всичкото отгоре има и досие. Той е един от 17-те души в НСО, които имат досиета в ДС. Как тези хора могат с тези качества да управляват национални служби", запита Марков.

"Това са полуграмотни хора, назначени от Първанов, който реално реабилитира апарата на ДС. Комунистите са работили за БКП, когато партията и държавата бяха едно и също, а този режим е обявен за престъпен в цяла Европа. В Европа на тези хора се отнемат имущества, вкарват се в затвора, 40 души в Германия са в затвора от този режим вече", подчерта Марков.

Един шеф на резиденцията тогава ми каза, че Първанов е надминал ловните увлечения на Тодор Живков. Това са комплексирани хора, които от нямане накъде започват да си избиват комплексите върху животни, може би и върху хора. 4 години ходя по съдилища, за това, че отказвам да правя лицеви опори пред охраната на Маргините. Хора от знаковата организирана престъпност са получили охрана от НСО. Всички знакови престъпници са с хора от НСО и в момента. Организираната престъпност, шофьорите им, охраните са хора от НСО, които са работели за организираната престъпност, докато са били служители на НСО. Защитеният свидетел по "Наглите", обяви, че докато е работел за НСО му е поръчано убийство. Това малко доказателство ли ви се струва, попита Николай Марков.

Той подчерта, че организираната престъпност се ръководи от хора, свързани с бившата ДС. Когато Първанов ме извика при него на КСНС, аз казах пред журналистите тогава, че закон за НСО няма да има. А темата на КСНС беше срещу приемането на такъв закон. Тогава президентът беше от БСП и премиерът от БСП, припомни Марков. Защо, когато цялата власт беше тяхна и толкова са се загрижили да има закон, защо тогава 10 години нямаше такъв закон, по времето, когато беше президент Първанов. Това е защото тези служби бяха ползвани, за да се обучават кадри на организираната престъпност. Познавам лично хора, пратени от сградата на президентството, отиващи при организираната престъпност да ги охраняват като частна охрана. Това е недопустимо, но е факт, заяви Марков.

"От НСО хора участват в тези неща, в убийства. Хората, поставени на върха на тази пирамида, те са полуграмотни хора. Това е абсурд. Ако не минем като държава през пълна реформа и пълно разкриване на тези две специални служби, никога не можем да продължим напред. Тези неща, които са се случвали, те носят определени последствия. Имаше хора, които след отчет на Сметната палата се самоубиха. Дал съм това, което трябва в ръцете на господин Росен Плевнелиев. Той трябва да се произнесе какво се прави оттук нататък", отбеляза Марков.

Той заяви, че го обижда като гражданин това, че "с целия този цинизъм като сложни думи, хора, клели се в комунизма да говорят неща, които не разбират, но го говорят толкова тежко за тази национална сигурност". "Аз съм човек, който не губи войни, губи битки, но не войни", каза Марков, прогнозирайки бъдещето си. Когато бях при Първанов му казах, че не искам смъртна присъда на свобода. Или ме разстреляйте, че не искам да правя лицеви опори на охраната на Маргините или ми се извинете и всеки по пътя си. Страхът винаги превръща човека в подлец, посочи Марков.

Първанов като президент беше един страхлив човек. Това, на което съм свидетел и това, което знам, защото съм бил и негова охрана, че това е един страхлив човек, който използва всякакви хора, които да прикриват неговите глупости. А Първанов направи безкрайни глупости в сферата на сигурността", категоричен е Николай Марков.