Това държавният глава коментира в Харманли, където откри нов културен център по повод 500 години от създаването на града, предаде БТА. Коментарът на Първанов бе по повод изказването на министър-председателя Бойко Борисов вчера в Бургас, че незаконно построените сгради край язовир Ивайловград ще бъдат съборени или конфискувани в полза на държавата.

Аз се съмнявам, че в края на втория му мандат Първанов разбира за всичко това, което се е случвало, така че го моля просто да ни поздрави за волята и за това, което правим, контрира го през медиите Бойко Борисов. Той директно обвини президента, че е пряко отговорен за митничарските безобразия, тъй като те са финансирали партията му и правителството, което той сам е конструирал.  Запитан дали се работи по разкриването на големите сделки и незаконните заменки, заради твърдението на президента, че тази тема е била потулена, Борисов отново контрира, че те са потулени именно от правителството на БСП.
Премиерът Бойко Борисов призна, че той лично е разпоредил митничарските имоти да бъдат заснети от хеликоптер, предаде БНТ. Той обясни, че го е направил, за да насърчи институциите да ровят по-надълбоко, когато има съмнения за нарушение на закона.

Според президента една здрава и силна държава не би трябвало да установява тези неща от въздуха. Той смята, че би трябвало да има достатъчно документация и информация за тези строежи. "Аз съм за това - да се установи кой какво е правил, особено когато става дума за природни или исторически забележителности", отбеляза Георги Първанов. Мнението на президента е, че "къщите на тези хора са "върхът на пирамидата" и трябва да се види какво има под нея. "Отново ще повторя - и за това не е необходимо да правим обиколки с вертолетите - да видим кой как спечели фабриките, как спечели банките, да видим големите заменки, защото тая тема беше потулена, забрави се", коментира президентът.

По думите му, ако остава идеята и ангажиментът на правителството за възмездие, то не бива "най-важното да започва и да свършва с най-малкото - с къщите на някои от тези хора". Би трябвало да се види и "кой каква роля е играел в престъпния свят през целия период на прехода и кой какво е спечелил от това", каза Георги Първанов, явно засягайки миналото на Борисов. Той добави, че трябва да се установи дали през последните години има процес на легализиране на натрупаното богатство.

В същото време днес проучване на агенция "Алфа Рисърч" сочи, че един бъдещ политически проект на президента би донесъл около 17% изборен резултат. Според агенцията обаче тези гласове били дошли по-скоро от редиците на БСП отколкото на ГЕРБ.