Възможно е това да направи и другият зам.-шеф на партията - Румен Петков, разкриха източници от централата на АБВ пред "24 часа".

Утре от партията са насрочили пресконференция, на която се очаква Първанов да обяви тези намерения.

От 12,30, в зала „Запад“ на Народното събрание, ръководствата на партията и на ПГ ще говорят по две теми - актуална политическа обстановка и подготовка на АБВ за предстоящия конгрес на партията, съобщиха от пресцентъра.

Още на конгреса през 2015 г., когато бе преизбран, той заяви, че това ще е последния му мандат и после ще даде път на младите

"Отдавна говорим, че АБВ има повече лица и целта ни не е да правим партия на когото и да било. Това се вижда и в парламента - ръководството умишлено не е там, за да дадем път на нови хора и идеи", коментира неназован висш партиен член през изданието.

Някои депутати обаче коментират, че без Първанов АБВ няма бъдеще.

Самият той отдавна търсел свой наследник. През 2015 негови конкуренти за поста бяха бившият областен управител на Пазарджик Трендафил Величков и шефът на структурата в Русе Стелиян Стефанов. Не е ясно обаче дали сега той ще заложи на някой от тях.

В дневния ред на конгреса няма точка за избор на нов лидер. Заложена е обаче точка за обсъждане на промени в ръководните органи на всички нива.

Дори и да се оттегли като лидер, Първанов ще остане част от ръководството на АБВ, твърдят негови приближени.

Калфин пък си подал оставката като зам.-шеф на АБВ веднага след изборите, разкриват още източниците от "Врабча 23".