Аз съм много последователен в тази си позиция, защото още през 1990 година, когато като кандидат на СДС бях избран мажоритарно, коментира Марков пред bTV.

Той припомни, че самият той през 1993 г. внася искане в Народното събрания за провеждане на референдум за мажоритарни избори, който обаче не събира необходимото мнозинство.

По думите му референдумът, иницииран от Слави Трифонов, е имал удивителен успех. От времето на избора на президента Желев такъв вот не е имало и той не може да бъде хвърлен в кошчето – не само поради емоционални съображения, а защото имаме Конституция, сподели Марков.

Депутатът коментира и предупреждението на българските политолози, които излязоха с изявление непосредствено преди референдума и призоваха българите да не гласуват за мажоритарни избори. По думите му те са лабораторни хора и не са участвали с жива политика.

Той смята още, че в България се упражнява уродлива пропорционална система. Вярно е, че мажоритарната система облагодетелства по-силните партии, сподели Марков.

По думите му обаче на българските избиратели им е омръзнало от малките партии и се нуждаят от по-силни и представителни.

Освен това според него мажоритарният вот би трябвало да стимулира по-малките играчи на политическата сцена да издигат избираеми кандидати.