Така тя коментира тази сутрин пред bTV ЦУМ-гейт и обвиненията на съпартиеца си Георги Гергов. Вчера пловдивският бизнесмен заяви, че тя също е участвала в тайни срещи в офиса му в ЦУМ и също се е виждала с главния прокурор.

„Защо, според мен, се случват тези неща сега? Мисля, че има две големи причини – политически и държавнически. Първата е - след изборите имаше група за натиск върху мен, от политически лица, да направим широка коалиция с ГЕРБ. Имаме си решения на нашия орган – не, няма да правим. Въпреки това, този натиск продължи. После дойде предложението да стана председател на парламента. След това предложението за Деница Златева. Дотам се стигна, че служебният министър- председател Герджиков да ме вика, за да ми обяснява как Златева трябва да влезе в кабинета ("Борисов 3" - б.р.)“, каза Нинова.

На въпрос дали самият Гергов е бил част от този натиск, тя отговори, че той и вчера го е заявил ясно, казвал го и преди - че ако пак не влязат в управлението, загиват.

Нинова подчерта, че неговата формулировка по неин адрес - че е била избрана за лидер на БСП с "моите гласове", показва именно, че той е бил част от това.

"Не съм предала Гергов, бях принципна - той наруши политечския морал. Политиците не могат да посредничат за срещи между главен прокурор и бизнесмени", отсече Нинова по повод неговото обвинение, че е предателка.

По думите й участието му в срещата със Сотир Цацаров и Сашо Дончев е хвърлило съмнения върху БСП.

„Той е политическо лице, той е член на ръководството и ние не приемаме за нормално да се правят такива срещи“, коментира още Нинова.

Тя съобщи, че в кабинета на Гергов в ЦУМ се е срещала само с Мая Манолова и Слави Трифонов. С нея - по време на предизборната кампания, обсъждали кандидатите, а с телевизионния водещ - референдума, организиран от него. По думите й това била една от многото му срещи с партии.

"Аз не съм отишла там, за да искам услуги и да говорим за бизнес или за "Овергаз". Със Слави сме се срещали и в парламента", подчерта председателката на социалистите.

Тя потвърди, че се е срещала с главния прокурор преди десетина дни. Обясни обаче, че разговорът бил официален, в приемната му в прокуратурата и след предварителна уговорка между неговия и нейния кабинет. По думите й няма нищо тайно в тази среща на място, където има десетки хора. Обсъждала с Цацаров доклада на ЕК и законодателни промени, които БСП инициира.

"Гергов по това време ми е близък в ръководството, аз не искам от него да прави среща с Цацаров в кабинета си, правя си я по официален ред”, подчерта Нинова.

Тя видя и друга причина за атаките срещу нея – действията за промяна в БСП, насочени срещу тези „5-6 човека на конгреса, които задкулисно държат като феодали делегати” и така определят кой ще ръководи партията. Отново като борба с „политическото статукво” била въведена мандатност на депутатите. Нинова заяви, че поддържа връзка с всички опитни социалисти, останали извън НС, но призна, че съпротива не липсва.

„Пред нас имаше избор – или аз като нов председател се харесвам на всички и левицата загива, или се изправяме срещу всичко това и следва този резултат”, заяви Нинова.

Тя коментира и случая „Фронтиер” от преди десетилетие, който й коства поста на зам.-министър в кабинета „Станишев” и по повод който Гергов заяви, че е лобирал да не я махат. Нинова показа документ от прокуратурата от 2008 г., който показва, че производството за нерегламентирано оказване на влияние срещу нея е прекратено със заключение за липса на престъпление.

Лидерът на БСП посочи, че се е върнала на ръководен пост в партията чак през 2009 г., когато е изчистила името си.

Тя отхвърли и обвиненията, че е „подарила” Пловдивския панаир на Гергов. И показа решение на Министерския съвет от ноември 2006 г., с което държавният дял се гарантира на равнище от минимум 51%, а за общината остават останалите 49%. По думите й по време на кметовете Иван Чомаков, Славчо Атанасов и Иван Тотев са станали прехвърлянията на акции и вдиганията на капитала, които са докарали дружеството до сегашното му състояние.

Нинова показа й своята молба да бъде освободена от борда на панаира от 7 юни 2007 г. с мотивите, че вече не е зам.-министър.


АНКЕТА: Кой стана жертва на ЦУМ-гейт?