Сделката за изтребителите F-16 е последният шанс българските военовъздушни сили да оцелеят в тази посока. Това заяви пред Нова телевизия ген. Стефан Попов, командващ на Военновъздушните сили на България в периода 1997-2002 година.

Според него няма вариант България да даде много голяма сума пари за самолет, който не е боеспособен.

"Не е само един гол самолет. Той може да изпълнява своето предназначение в определена среда. Ние не купуваме само един F-16, а цяла система. И още по-важното е, че поддържането на самолет зависи от държавата производител, доколко тя ще бъде заинтересована да я поддържа", коментира ген. Попов.

Той е категоричен, че страната ни няма авиационна промишленост и зависи от страната-производител.

"За това е по-добрият вариант да зависим от нашия партньор в НАТО - САЩ. И по време на Варшавския договор този принцип беше актуален. Без пари никой нищо не дава в съвременния свят. В предишните години се разпространяваше мнението, че големият брат ни е подарил нещо. Няма такова нещо - винаги всичко сме си плащали", каза още генералът.

Бившият командващ ВВС коментира и темата за ремонта на самолетите "Су-25".

"От този ремонт не може да се очаква някаква модернизация на самолета. Още по-малко да се очаква, че след ремонта ще има някаква съвместимост", категоричен бе ген. Стефан Попов.

Според него много добър самолет е бил МиГ-29 - прекрасен самолет, любим на нашето общество, показван многократно на авиошоута. Той е трябвало да бъде поддържан както трябва, но на осмата година е бил приземен, а летището в Равнец - закрито.