В това увериха членовете на парламентарната комисия по енергетика представителите на двете държавни дружества - "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".

Защитени потребители са битовите потребители, топлофикациите, болниците и предприятията с непрекъсваем цикъл на производство, които нямат алтернативно гориво освен природен газ, обясни Евгени Попов от "Булгартрансгаз".

Той посочи, че са разработени два варианта при 30-процентно и 50-процентно ограничение на доставките и при най-лошия сценарий защитените потребители ще получават 1 282 000 куб. метра газ дневно.

„Европейският съюз се готви за евентуални санкции срещу Русия. Притеснява ме, ако има контра ефект, и на санкциите се отвърне с контра санкции. Тогава наистина България ще бъде една от най-потърпевшите държави. 90% от енергийните ресурси, от които имаме нужда са от Русия”, обяви икономическият министър Драгомир Стойнев.

Според него трябва да имаме изграден LNG-терминал, съвместен с Гърция или регионален на държавите на Балканите. Той обясни, че евентуално в петък ще посети Турция във връзка с бъдещи действия по изграждане на газовата връзка България - Турция.

„При евентуални бъдещи санкции страната ще изпадне в изключително тежко положение и това показва колко важен е и проектът „Южен поток”, посочи още министър Стойнев.

Александър Петров от "Булгаргаз" заяви, че в момента в газовото хранилище в Чирен има 192 млн. куб. метра газ като от 10 март добивът от хранилището е прекратен и е започнало нагнетяване. Очаква се до 22 март количеството в хранилището да достигне 202 млн. куб. метра, посочи Петров.

Той информира, че в най-студените месеци дневното потребление на газ в страната е между 10 и 14 млн. куб. метра като от тях 4 млн. куб. метра е дневното потребление на най-голямата топлофикация - софийската.

Страната ни може да разчита на 665 000 куб. метра газ на денонощие собствен добив от находището Галата, както и на 3 млн. куб. метра газ от газовата връзка с Гърция, съобщиха още представителите на газовите дружества.

От хранилището в Чирен също могат да се добиват дневно по 3 млн. куб. метра газ, но добивът не може да бъде поддържан непрекъснат за дълъг период, каза Евгени Попов. Той обясни, че непрекъсваемият добив в този размер може да се поддържа между 30 и 45 дни.

Изграждането на газовата връзка с Румъния се е забавило заради откриването на археологически находки по трасето на газопровода, а след това и поради срутване на връзката под река Дунав заради геоложки особености, съобщиха от "Булгартрансгаз".
Очаква се обаче газовата връзка да бъде готова до края на април.