Това заяви на пресконференция за представянето на стратегията за европейския енергиен съюз еврокомисарят по енергетиката Мигел Канете.
Днес Брюксел одобри стратегията за създаване на съюза.

Канете отбеляза, че неотдавна в София зам.-председателят на ЕК и комисар по енергийния съюз Марош Шефчович е обсъдил с няколко европейски държави необходимостта от създаването и развитието на връзките на България към газопреносните мрежи на съседните страни за разширяването на газовия коридор към Южната част на ЕС.

Канете поясни, че така ще бъде достъпен газ от Азербайджан, Туркменистан и Турция.
По неговите думи ЕС цели да разшири доставките на газ и от Алжир и Норвегия.

"Необходимо е развитието на още терминали за втечнен газ в Европа, това е част от стратегията ни за подсигуряване на доставките", допълни еврокомисарят.

Той добави, че утре ЕК ще обяви нови наказателни процедури в областта на енергетиката, за да може преди прилагането на стратегията навсякъде в ЕС третият енергиен пакет да бъде изцяло въведен в действие.

"Научихме уроци от прекратения проект "Южен поток", последващата консултация на сключените междуправителствени споразумения не е достатъчна", заяви днес Шефчович.

Той съобщи, че част от новата стратегия е въвеждането на повече прозрачност на тези споразумения и предварителното им задължително съгласуване с ЕК.

По думите му без прозрачност преговорите с доминиращи доставчици се водят трудно.

Шефчович отбеляза, че ЕК ще държи да знае предварително договаряните цени, количества и условия за доставки на енергия.

"В Централна и Източна Европа има дългосрочни договори за доставки, които са основна причина за високите цени на енергията в този регион. Преди подписването на такива договори ще бъде много полезно мнението на ЕК, това ще даде предимство в преговорите. Това е много сложна и чувствителна тема, но ние умеем да работим с такива данни, това би било от полза за бъдещите договорености", обясни още той.

Според него високите цени на енергията затрудняват живота на хората и дейността на предприятията.
Шефчович добави, че в Западна Европа енергийният пазар работи добре и затова там не се предвиждат промени.

"На срещата в София си поставихме много ясни цели за развитието на газовите връзки, за осигуряването на поне три източника на доставки", поясни той и изрази надеждата напредъкът в преговорите с Иран и стабилизирането на Ирак да доведат до по-сигурни енергийни доставки за Европа.

Така ще могат да бъдат договаряни по-добри цени и енергийните доставки за ЕС ще бъдат защитени.

Сред целите на новата стратегия, която подлежи на допълнително утвърждаване от Европейския парламент и от Европейския съвет, еврокомисарят Канете отбеляза въвеждането на нови правила за възобновяемите енергийни източници, осигуряването на по-ниски цени на енергията за потребителите, премахването на регулираните цени в разумни срокове при защита за уязвимите (бедните) граждани.

В отговор на въпрос за разследването срещу "Газпром", започнато от предишния състав на ЕК, бе съобщено, че то не е спряно - въпрос на седмици е да има резултати по него.

Отделно за Донецк и Луганск

ЕК предложи доставките и цените на газа за Донецк и Луганск да се обсъдят отделно от "зимния пакет", съгласуван от Русия, Украйна и ЕС през октомври миналата година, каза Марош Шефчович, цитиран от ТАСС.

По думите му тристранна среща между Русия, Украйна и ЕС за газовите доставки може да има в близко време.
Шефчович е в контакт с министрите на енергетиката на Русия и Украйна по темата.