След продължителни преговори, които са едни от най-дългите в историята, еврозоната и Гърция се договориха за условията за започване на преговори по третата спасителна програма.

Парламентите на страните от еврозоната имат различни правила, по които дават мандат на националните правителства да водят преговорите по нова спасителна програма за Гърция, информира ДПА, цитирана от БТА.

Някои от парламентите ще трябва да гласуват отново и след окончателното договаряне на програмата.

Германия

Германският Бундестаг
трябва да гласува два пъти по програмата. Ако гласуванията са успешни, първото ще даде на правителството мандат за преговори, а второто ще позволи изпълнението на програмата, след като подробностите бъдат окончателно договорени.
Германските депутати трябва да се произнесат по принципа за трети план за международна помощ за Гърция, обяви днес председателят на Бундестага Норберт Ламерт.

На въпрос за датата, на която германските депутати, които сега са във ваканция, биха могли да бъдат свикани на извънредна сесия, Ламерт отговори: "Това може да стане в петък сутринта", уточнявайки все пак, че преди това гръцките народни представители трябва да се произнесат до сряда, както искат техните кредитори. Германският вот трябва да даде мандат на правителството за преговорите по същество по тази нова помощ.

Естония

Комисията по европейски въпроси на естонския парламент вече даде на правителството мандат да позволи на европейските институции да започнат преговори по спасителна програма за Гърция. Окончателната програма ще трябва да бъде гласувана от целия законодателен орган.

Финландия

Според правилата на финландската парламентарна система, т. нар. Голяма комисия, съставена от 25 до 200 депутати, трябва да даде на правителството мандат да преговаря по помощната програма за Атина. Парламентът ще трябва да гласува отделно евентуална "подстрижка" на гръцкия дълг. Финландия се оказа най-голямата пречка за договаряне на нов спасителен пакет, след като заяви на партньорите си от еврозоната, че няма да подкрепи опрощаване на гръцки задължения и е сдържана в подкрепата си за нова програма.

Люксембург

Парламентът на Люксембург ще гласува по програмата за нова помощ за Атина, само ако стойността й бъде по-висока от очакваното, което би могло да повлияе на националния бюджет.

Австрия

Австрийският парламент може да проведе гласуване през идните 24 часа, като е необходимо мнозинство от две трети, за да получи правителството мандат за преговори. При извънредни обстоятелства парламентарна подкомисия може да даде мандат и без необходимото мнозинство.

Португалия

Португалският парламент трябва да одобри спасителната програма за Гърция, след като тя бъде договорена.

Словения

Според словенското министерство на финансите националният парламент трябва да се произнесе по новата програма, след като тя бъде окончателно разработена.

Испания

От испанския парламент не се изисква да даде мандат за преговори, но ще трябва да одобри програмата, когато тя бъде готова за прилагане.

Британското правителство също изрази своето становище

Прилагането на сделката между Гърция и европейските лидери за нейния дълг е задача, която не трябва да бъде подценявана. Това заяви говорителката на британския премиер Дейвид Камерън пред репортери, цитиран от агенция Ройтерс.

"Очевидно предизвикателството ще бъде при реализирането на договореностите в бъдеще... Не смятам, че ние подценяваме размера на това предизвикателство", каза говорителката. Тя добави също, че в Лондон са доволни от постигането на споразумение, но въпреки това има още много работа.