Когато един кораб бедства, най-лошото е капитанът да го изостави, каза премиерът в интервю, излъчено по гръцката телевизия ЕРТ, цитиран от Франс прес и БТА.

Няма да избягам от отговорностите си, категоричен е Ципрас.

Премиерът добави, че има намерение да изкара пълния си четиригодишен мандат и така отхвърли варианта за предсрочни парламентарни избори, допълва Ройтерс.

Ципрас посочи, че ще се опита да гарантира единството в партията си СИРИЗА.

Днес парламентът на Гърция трябва да гласува реформите в замяна на новата спасителна помощ. 

"Подписах споразумение, в което не вярвам"

Ципрас разкритикува постигнато споразумение, но добави, че това е било най-доброто, което е можела да получи Гърция. Политиката, която ни наложиха е ирационална, но тя ни дава възможност да излезем от кризата, посочи Ципрас, цитиран от АП.

Подписах едно споразумение, в което не вярвам, но имам желанието да го прилагам и ще поема отговорностите си, каза Ципрас, цитиран от Ройтерс.
Споразумението, което подписах, ще избегне катастрофата за Гърция, подчерта премиерът, цитиран от Франс прес.

Напълно поемам отговорността за грешките и пропуските и за това, че подписах един текст, в който не вярвам, но който съм задължен да прилагам, подчерта пак Ципрас, цитиран от Ройтерс.

Той припомни, че нощта, в която е била договорена гръцката сделка, е била лоша нощ за Европа. Тогава Гърция е била изправена пред дилемата да се съгласи на исканията на кредиторите за тежки структурни вътрешни реформи или да банкрутира, посочват ТАСС и ДПА.

Ципрас добави, че позицията, която ЕС е заемала по време на преговорите, не прави чест на демократична Европа, но призна, че преговорите не са били леки за никого, предаде ТАСС.

По думите на премиера позицията на европейците след гръцкия референдум е била сурова и пропита от желание за отмъщение, предаде Франс прес.

Ципрас каза, че постигната договореност с кредиторите предвижда тежки структурни реформи.

Премиерът подчерта, че е водил битка да не бъдат орязвани заплатите и пенсиите и подчерта, че фискалните реформи, договорени с кредиторите, са по-меки отколкото, договорените в миналото, предаде Ройтерс.

Ципрас заяви, че Гърция сега трябва да се бори с корупцията и данъчните измами и изрази надежда, че когато страната се върне към икономическия растеж, приходите от него ще могат да бъдат разпределени справедливо, предаде Ройтерс.

В интервюто Ципрас намекна, че банките в страната, затворени от 29 юни, могат да останат затворени още за известно време, предаде Франс прес.

Отварянето на банките зависи от окончателното споразумение по новата спасителна програма, което ще бъде прието след не по-рано от месец, каза Ципрас. Той обаче изрази надежда, че Европейската централна банка ще увеличи спешната си помощ за гръцките банки, което ще позволи на гърците да теглят повече от лимита от 60 евро на ден, който им е наложен сега.

Връщане към драхмата

Ципрас каза, че преход към драхмата не е подходящ вариант за Гърция, предаде ТАСС.
Страната няма валутни резерви, за да поддържа национална валута, каза премиерът и добави, че нито един от международните представители, с които се е срещнал в Брюксел, не му е казал, че ще подкрепя Гърция в случай на връщане към драхмата.

Гръцкият премиер разкритикува консервативните среди в Европа и германския финансов министър Волфганг Шойбле, които са били благосклонно настроени към план за излизане на Гърция от еврозоната, отбелязва Франс прес.

В никакъв случай не бих приел подобен план, който е разработен още от март, заяви Ципрас. Той призна, че е поискал проучване на последиците от евентуален Грекзит и когато е прочел изводите, е преценил, че те не са алтернативно решение за страната му.

Ципрас посочи, че рискът от Грекзит съществува все още, тъй като окончателното споразумение за третия спасителен план все още не е финализирано.

За оставката на министъра на финансите Янис Варуфакис Ципрас каза, че той е много добър икономист, но това не означава, че е обезателно и добър политик, предаде Франс прес.

Варуфакис вече разкри, че в неговото министерство се е работело по план за излизане на страната от еврозоната и за въвеждане на паралелна валута.