20,5 % избирателна активност към 15 часа, след като два часа по-рано тя беше 15,5%, отчете "Галъп интернешнъл болкан" - агенцията-партньор на БНР в изборния ден.

"Тази активност е малко по-ниска от това, което сме регистрирали в същия час на предишния вот и доста по-ниска от тази през 2016-а във втория тур - тогава тя е била 27 на сто", каза пред Нацианалното радио социологът Яница Петкова от "Галъп". По думите ѝ изборният ден протича спокойно. За профила на гласуващите е рано да се каже, заяви още Петкова. "Следобед очаквам по-висока избирателна активност, повече столичани и повече млади хора. Като в столицата активността е по-слаба, отколкото в провинцията", поясни още тя.

Според Петкова най-вероятно активността като структура ще е близка до това, което имахме и на първия тур миналата неделя.

"Тя е по-ниска спрямо първия тур на изборите 2 в 1 с около 3 % . Вероятно така ще е до края на деня", каза пред БНР Светлин Тачев от "Галъп".

"Активността остава по-скоро ниска. Няма изненадващи параметри, обобщи изпълнителният директор на "Галъп" Първан Симеонов.

"На фона на активността от лятото и от миналата година не е кой знае колко изненадваща активност", посочи Симеонов. По думите му 2021 година ни е научила, че такива амплитуди в активността са възможни. Екзитпол се прави на територията от България, напомни той.

Към 9 часа регистрираната от "Галъп" активност беше 3,5%, което е малко по-ниско от активността, засечена към този час на първия тур (от 4 на сто).

Симеонов отбеляза, че обикновено на втори тур активността е по-ниска. "Тази година е доста странна, не бива да се бърза с никакви прогнози", подчерта той.

Спрямо втория тур на президентските избори през 2016 година към 9 ч. активността е два пъти по-ниска, уточни социологът.

"Промяна на вота между първи и втори тур не е толкова вероятна. По-интересното ще бъде как ще се групират електоратите на политическите сили от първия тур, как сега ще гласуват, каква ще е подкрепата за единия и другия кандидат, както и за "третия" кандидат, който се казва "не подкрепям никого", коментира Първан Симеонов и обобщи: "Тази година България е много интересна. България тази година е учебно помагало по политически процеси и обществено мнение."

Наелектризирането тази седмица може да повлияе върху активността, прогнозира още Симеонов.