ГЕРБ-СДС категорично си връщат първата позиция в надпреварата за парламента, БСП отново е втора, а "Демократична България" изпреварва победителите на миналите избори "Има такъв народ", които изостават до четвърта позиция. Това показват данните от независимо национално представително изследване на "Галъп интернешънъл", проведено между 2 и 10 септември.

Според него, ако вотът за Народно събрание се провеждаше сега, резултатите биха били следните:

ГЕРБ-СДС - 22,5% 

БСП - 16,1%

"Демократична България" - 15,8%,

"Има такъв народ" - 15,5%,

ДПС - 11,9%

Близо над бариерата е "Изправи се БГ! Ние идваме!" - с 4,8%. Под бариерата личат най-вече две формации: "Възраждане" - с 3,1%, и ВМРО - с 2,4%.

Графика: "Галъп интернешънъл"

Данните се различават от публикувано също днес изследване на агенция "Алфа Рисърч", според която отново ГЕРБ-СДС водят, но партията на Слави Трифонов е втора, а десните - четвърти.

В края на август пък излезе проучване на "Маркет линкс", според което ДБ са втори, ИТН - трети, а БСП - четвърти. Голямата изненадата там бяха данните, че "Възраждане" на националиста Костадин Костадинов влиза в парламента.

Днес от "Галъп" подчертават, че няма как да установи недвусмислено подкрепата за тепърва създаващата се формация на Кирил Петков и Асен Василев - тъй като теренът на изследването е преди обявяването на намеренията им. Двамата обаче са сред политическите фигури у нас с най-бързо растящ личен рейтинг. При цялата условност на отчитането на лично доверие, при лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, например, то е 15,1% (което е исторически минимум за него), докато при Петков през този месец е 33,8%, което го нарежда сред първите в класацията на най-харесваните политици. Тя категорично е оглавявана от президента Румен Радев (с лично доверие от 65,5% през този месец).

47,1% казват, че със сигурност възнамеряват да гласуват на парламентарните избори. Други 23,8% вероятно биха гласували, но още не могат да кажат със сигурност. Това означава, че вероятно ще гласуват повече от 3 милиона българи, като изследването не отчита гласове в чужбина. Тепърва ще се отчете какво ще е влиянието на провеждането на парламентарни и президентски избори в един и същи ден.


Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено между 2 и 10 септември сред 1007 души по метода "лице в лице". Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.