Ако няма редовно правителство до края на април, служебният кабинет ще внесе в Народното събрание проекта на Бюджет 2023. Това потвърди премиерът Гълъб Донев, който присъства на откриването на 7-километров участък от автомагистрала "Европа" между Драгоман и ГКПП "Калотина". 

Служебният премиер отново каза, че не би участвал в редовен кабинет. 

"Не бих приел предложение за участие в редовен кабинет. Третият служебен кабинет е в ръцете на Румен Радев. Парламентът трябва да работи в единство. Политиците трябва да търсят допирателните линии, по които да направят широка коалиция, за да излъчат редовно правителство, което да работи устойчиво и ефективно", каза той.

За предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов служебните министри да станат редовни, Донев заяви лаконично, че това е една политическа ирония и не е сериозно да се коментира.

Парламентът трябва да работи в единство и да търси допирателни линии, по които да направи широка коалиция, за да излъчат редовно правителство, което да работи устойчиво и ефективно, за да решава проблемите на българските граждани, а те не са никак малко, каза премиерът. 

Не мога да гадая какво ще се случи след Великден, всичко е в ръцете на депутатите. 

Той коментира и преговорите за Плана за възстановяване. "От началото на февруари след решението на НС за предоговарянето започнахме разговори с ЕК. Преговорите са интензивни. Следващите разговори ще се проведат на 20 април. Дотогава ще бъдем готови с бележките, които ни даде Европейската комисия", поясни министър-председателят.

Служебното правителство работи перфектно и решава тези проблеми, но е добре и политическите партии да поемат своята отговорност, подчерта той.

"Тази магистрала е важна, защото свързва България с другите държави. Това е най-прекият път от Азия за Централна и Западна Европа. Пътят съществува от римско време. Приех тази покана с ясното съзнание,че няма да съм поредният български премиер, който ще се окичи с прерязана лентичка за откриване на определен пътен участък. Тук съм, за да дам увереност на хората от региона, на строителя и на гражданите, че служебното правителство ще продължи да работи с необходимите темпове и професионализъм. От Министерството на регионалното развитие и АПИ увериха, че цялата магистрала ще бъде завършена до 2024 г.", уточни Гълъб Донев.

"Много пъти е казвано, че регионалното министерство не си върши работата. Отговорът на нападките е да ви показвам какво сме направили", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.