Лидерът на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ е обсъдил с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов мнозинство за кабинет, но ДПС няма да подкрепят правителство с ПП-ДБ. Това обяви след срещата Карадайъ в кулоарите на парламента.

По думите му в партията в момента "не го виждат" да подкрепят правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ.

"Те споделиха, че първите две парламентарни групи, които имат достатъчно народни представители, да имат мнозинство, водят разговори в тази посока", поясни лидерът на ДПС. 

Той каза още, че според ДПС за съдебната реформа са необходими промени в Конституцията и конституционно мнозинство. 

"В това Народно събрание има нещо, което е по-различно от другите - волята за разговори. Надяваме се тези разговори да прерастнат в конструктивен диалог, заяви Карадайъ. 

Според него трябва да се излъчи редовен кабинет, за да се излезе от политическата криза.

Разчитаме на същото и с останалите партии, ние винаги сме били диалогични. Първите две политически партии могат да сформират мнозинство, една от политиките - всички говорят за съдебна реформа, но всички политически формации разбират различни неща. В това НС евроатлантическите сили могат да сформират конституционно мнозинство, тъй като според нас съдебна реформа минава през промени в Конституцията, заяви Карадайъ.

Бойко Борисов от своя страна заяви: "По правосъдната реформа е хубаво да имаме подкрепа и от партиите. Ще имам днес среща и с ИТН, а във вторник с Костадин Костадинов от "Възраждане". 

Според Борисов също е необходимо промяна на Конституцията. 

Дори и да се направи правителство с "Продължаваме Промяната - Демократична България" в парламента трябва да има конструктивно мнозинство, което да успокои държавата, коментира Борисов. 

Той обясни, че провежда тези срещи, за да бъдат ясни намеренията им като първа политическа сила - какво искат да се случи и как може това да стане. Според лидера на ГЕРБ, особено по темата за правосъдната реформа, където е необходимо конституционно мнозинство, е хубаво да има подкрепа и от други партии.

Сега, и колегите от БСП, и колегите от ДПС знаят, че нашите искрени желания са за правителство с "Продължаваме промяната - Демократична България" и ще положим всички усилия да го направим, добави лидерът на ГЕРБ.

ГЕРБ са обсъдили бюджет и финанси, НАТО и др. 

По-рано след приключването за рекорден кратък срок на заседанието на НС без резултат и избор на председател на парламента Карадайъ каза: Нормален ход, част от процедурата, върви си заседанието, докато политическите партии седнат в диалог, с разум и отговорност, да сформират мнозинство, което да излъчи редовен кабинет, от което надяваме и ние да бъдем част.

По-рано днес Вежди Рашидов попита дали има и други номинации за председател на парламента освен обявените в сряда - Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) и Петър Петров ("Възраждане"). След като други кандидати не бяха издигнати, Рашидов съобщи, че ще продължат заседанието след Великден, в сряда, 19 април, от 10:00 часа.