Началникът на кабинета на президента Гълъб Донев, който оглавяваше последните две служебни правителства, излезе с позиция в отговор на справката на Министерския съвет, според която над 13 000 души са освободени от работа в държавните институции в периода на последните две служебни правителства - август 2022 г.- юни 2023 г.

"Разпространените от Министерския съвет твърдения, че служебните правителства под мое ръководство са "отстранили" над 13 000 служители са неверни и манипулативни.

Всяка обективна информация за движението на служителите в администрацията следва да съдържа основанията за прекратяване на правоотношенията. Разпратените до медиите "справки" не само че не отговарят на истината, но и включват всички напуснали по свое желание, преместили се в други администрации, упражнили правото си на пенсия, или са били временно заети на граждански договори, чийто срок е изтекъл и др. Нещо повече - включени са и държавните дружества, както и членовете на политическите кабинети, които естествено си тръгват с всяко правителство", казват от екипа на Гълъб Донев.  

"Управленското безсилие тласка правителството "Денков" в грешна посока. Протестиращите земеделци не са "терористи", енергетиците не са хора, "които протестират срещу себе си", а в служебните правителства никой не е "подписвал с кръв" да гони хора от администрацията, както се настояваше на едно партийно заседание", се казва още в позицията на бившия служебен премиер. 

"Напротив, работихме само и единствено да преведем страната през кризите, в които управляващите тогава я вкараха и изоставиха. И успяхме. Видно бе по цените на горивата, по енергийната диверсификация, по подготвените закони, по овладяването на ръста на цените, по прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка и т.н. Не случайно нивото на доверие, с което си тръгна служебният кабинет, е и остава недостижимо за сегашния.

Но има нещо по-притеснително. В българската политика манипулациите са отдавна използван прийом, за съжаление. Но когато се разпространява официално от най-високо ниво - от министър-председателя - то лъжата придобива статут на държавна политика".

Позицията на служебния министър-председател в периода 2 август 2022 - 6 юни 2023 е разпространена от прессекретариата на държавния глава Румен Радев.