През следващата една седмица предстоят разговори между двата преговорни екипа на двете парламентарни групи - на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ, заедно с министри, за да бъде финализирана управленската програма. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел след днешното първо заседание на новоизбраното редовно правителство.

"В тази управленска програма ще бъдат изведени на преден план онези краткосрочни приоритети, които ще ни позволят да имаме резултати и така да убедим българските граждани, че това правителство е не само работещо, а и стабилно", посочи Габриел.

Като друга основна тема, върху която предстои да се работи през идните дни, тя определи приемането на държавния бюджет. "Дискусията трябва да започне в детайли, за да може да бъде приет максимално бързо", посочи Мария Габриел.

Тя подчерта, че все още няма свои заместници, които да я подпомагат в работата ѝ начело на Министерството на външните работи.

"Все още не, дайте ми малко време", каза тя пред журналистите. Габриел увери, че министрите в най-скоро време ще подберат своите екипи за работа, наблягайки на хора с експертен профил.

Във връзка с кадровите промени в ръководствата на НАП и Агенция "Митници", направени в първия работен ден на новоизбраното редовно правителство, Мария Габриел заяви, че не се меси в ресорите на своите колеги-министри.

"Не мисля, че трябва да сравняваме смяната на шефовете на НАП и "Митници" със заявленията за чистки в държавната администрация. Несъмнено да останат министри, хора, които за първи път са министри, без заместници, е много труден момент за тях. Разчита се на зам.-министрите да споделят в какво се състоят нещата, какви са добрите практики. Важно е министрите да могат да подберат своя екип", каза още Габриел.

Вицепремиерът увери, че институциите са реагирали веднага след земетресението в Пловдивско и вече се оценяват материалните щети.