Президентът на Франция Франсоа Оланд потвърди решимостта си по отношение на Сирия в разговор по телефона с американския си колега Барак Обама.

"В хода на разговора Барак Обама съобщи на президента Франсоа Оланд за намерението си да свика Конгреса за обсъждане на възможен удар по Сирия и го увери в готовността си за действие," съобщи Елисейският дворец.

В тази връзка френският държавен глава свика за консултации министрите, влизащи в Съвета за отбрана. На 4 септември в Париж ще има извънредна сесия на френския парламент, посветена на ситуацията в Сирия. Според конституцията на Франция обаче президентът може да заповяда началото на военна операция дори без одобрението на Националното събрание и Сената.

Позицията на Турция

Съветът за сигурност е "недееспособен" в уреждането на ситуацията в Сирия, заяви турският премиер Реджеп Ердоган.

"Ето защо, по отношение на Сирия, където са убити 100 хиляди души, днес може да се реши да се сформира "коалиция на желаещите", каза министър-председателят. По думите му, "е дошло време за всички, които са сложили подписа си под Всеобщата декларация за правата на човека, да направят крачка и да спрат убийствата в Сирия".

По-рано Анкара обяви, че ще се присъедини към такава коалиция, дори ако ООН не може да предприеме решение за Сирия. Във връзка с готвената военна операция срещу сирийското правителство, в петък Ердоган каза, че "трябва да се стигне до преустановяване на функционирането на режима".

"Не сме доволни от ограничена операция. Тя не трябва да минава под формата на еднодневни или двудневни удари, а да доведе до отстраняване на режима", каза той.

Конгресът в САЩ решава след 9 септември

В събота вечерта президентът Барак Обама обяви, че е решил, че САЩ трябва да се намесят в Сирия. Той посочи, че удар може да бъде нанесен във всеки един момент, когато САЩ решат. Обама уточни, че взима това решение и без одобрението на ООН, обаче ще се допита до Конгреса. Депутатите обаче са във ваканция до 9 септември, което предполага да вземат решение след тази дата.

Белият дом изпрати до американския Конгрес проекторезолюция с искане за одобрение за нанасяне на ограничени военни удари по Сирия.
„Целта на използването на военна сила от САЩ, във връзка с одобрението, е да спре, унищожи и предотврати възможността за използване на химически или други оръжия за масово поразяване в бъдещето”, се казва в проекторезолюцията.

Сирийската армия държи "пръст на спусъка"

Сирийската армия е готова за потенциални чуждестранни удари срещу страната и държи „пръст на спусъка”, каза премиерът Уаел Халки в коментар, излъчен по държавната телевизия.

В събота представител на службите за сигурност каза, че военното ръководство на страната е готово да отблъсне нападение във всеки един момент и „ще защитава родината с всички средства”.

Сирийското правителство нарече обвиненията на американския държавен секретар Джон Кери, че то е използвало химически оръжия "безпочвени лъжи", почиващи на сведения, "изфабрикувани" от бунтовниците, съобщиха осведомителните агенции.

Плевнелиев: Парламентът да заседава за Сирия

В събота президентът Росен Плевнелиев обяви, че депутатите трябва да инициират дебат за Ситуацията в Сирия и да се вземат отговорни решения.