За назначението съобщи пред журналисти министърът на здравеопазването Таня Андреева.

Вчера бе уволнен досегашният директор Павел Александров заради нарушения във фонда, открити след проверка на Инспектората към министерството.
Александров обяви, че ще заведе дело срещу министерството.

Андреева определи назначението на Станкова, която е педиатър, като успешно.
Министърът добави, че я познава отдавна и смята, че работата на фонда ще се нормализира.

По думите на Андреева досегашният директор е освободен заради нарушения в работата - както административни, така и в сферата на трудовото законодателство.

Тя обясни, че докато Александров бил на поста, било забавяно с над 100 дни разглеждането на документи на деца, нуждаещи се от лечение и били раздавани допълнителни материални стимули на хора, работещи по граждански договори.

По-рано Александров каза, че всичко, което е харчено, е било в интерес на децата и придружителите им и е било по правилата на фонда.

Междувременно родители на деца, чакащи одобрение за лечение в чужбина, както и членове на дарителски организации, алармираха, че дейността на фонда е блокирана, тъй като от един месец няма одобрени нови членове на Обществения съвет, а мандатът на предишния съвет е изтекъл.

Липсата на Обществен съвет и директор ще забави работата на фонда най-малко с три месеца, обясни Красимира Величкова от Българския дарителски форум.

Калин Каменов, бивш шеф на Агенцията за закрила на детето и на Обществения съвет на фонда, обясни, че над 70 молби на болни деца чакат за одобрение.

За миналата година от фонда е било подпомогнато и осигурено лечението на 715 деца, а от началото на тази година - на 670.
За сравнение, по време на предишния директор на фонда Николай Добрев са одобрявани между 9 и 105 молби на болни деца годишно.

Величкова защити Александров, че фондът бил е единственото работещо звено в здравното министерство.