Йорданка Фандъкова е първата жена градоначалник на столицата, а от днес и кметът, който се е задържал най-дълго на този пост. Тя е градоначалник вече 10 години, 3 месеца и 16 дни - от днес с ден повече от известния учен - хидроинженер и член-кореспондент на БАН -  Иван Иванов.

Инж. Иванов беше най-дълго управлявалият софийски кмет - от 25 май 1934 до 9 септември 1944 г. Под ръководството на инж. Иванов Столичната община извършва множество подобрения и нововъведения по отношение на водоснабдяването, канализацията, павирането, електроснабдяването, озеленяването, чистотата на града. Въвежда се автобусният (26 април 1935) и тролейбусният (8 февруари 1941) транспорт. Като кмет Иванов работи по прокарването на рилския водопровод до града, проектант е и на яз. "Бели Искър".

Днес рекордът на Иван Иванов беше счупен от Фандъкова, която положи за първи път клетва като кмет на 23 ноември 2009 г.

"За мен София е кауза - над 1,5 млн. дyши да живеят в подреден град, вбесява ме популизмът на политици, приемащи я за кариерен трамплин", заяви след като бе избрана за пореден път Фандъкова.

До края на поредния ѝ мандат се очаква да бъдат завършени ремонтите на десетки квартални улици. Трябва да заработят Княжевският и Драгалевският лифт, а общинската администрация да предоставя по-бърза услуга на гражданите. Такива бяха обещанията, дадени след последните спечелини избори.

Като най-голямо постижение в управлението й е работата по подземната железница на града. Тази година предстои да се пусне в експлоатация и третия лъч на метрото.

По думите ѝ градът се променя и следва да се ускори промяната, която е започната от предишните ѝ мандати.

"Проблемите се решават, когато се работи методично и с ясна цел", е мотото в ежедневието на кмета на София.

Столичният кмет е омъжена за педиатъра Юри Фандъков. Двамата имат дъщеря.

"Единствено внукът ми ме ревнува от работата. Иначе са свикнали. Когато станах директор на училище, това беше за мен огромен стрес като нова отговорност, огромна отговорност и винаги така съм го възприемала, през всичките 8 години, когато съм била ръководител на 73-о училище. Денят ми е бил много малко по-кратък от този сега като кмет на София. Аз отивах сутрин и стоях до вечерта. По 10 часа на ден. И бях много щастлива", връща лентата назад Фандъкова.