Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще съобщи още утре, 2 септември, че ще участва в битката за поста за четвърти мандат. Тя ще бъде подкрепена от ГЕРБ и СДС, съобщи "24 часа".

Кметът ще обяви намеренията си при поредната обикновена инспекция, а не на специална церемония, отбелязва "Епицентър".

Омбудсманът Мая Манолова също ще се впусне в кметската битка за София. Тя ще обяви кандидатурата си за кмет на 4 септември, научи "Дарик". Тя ще бъде издигната не от БСП, а от Инициативен комитет. Софийската организация на соцпартията е в готовност да я подкрепи. Според източници от "Позитано 20" разговорите с омбудсмана са водени от председателя на БСП-София Калоян Паргов, а подкрепата за Манолова ще бъде одобрена от Националния съвет на партията около средата на септември.

Социологически агенции вече направиха проучвания за изборните нагласи спрямо Фандъкова и Манолова. Според последното проучване на Галъп, 56% искат нов кмет на столицата, а 29% - да остане същият.

Междувременно от ГЕРБ съобщиха по-рано, че партията ще се регистрира за участие в местните избори утре, 2 септември, от 9.00 часа. За поредна година партия ГЕРБ ще се регистрира първа, след като в продължение на повече от седмица представители на младежката структура на партията са давали денонощни дежурства пред входа на Централната избирателна комисия /ЦИК/, за да гарантират първото място на ГЕРБ. Необходимите документи ще бъдат внесени в ЦИК от членове на ИК на ГЕРБ.