Присъствието на американски F-16 в България е заявка за по-тясно сътрудничество и сигурност. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред депутатите от Комисията по отбрана.

Американските самолети ще останат в България до края на октомври и ще участват в охраната на въздушното пространство.

Началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов обясни, че така ще се освободи ресурс българските пилоти да имат достатъчно време за тренировки на МиГ-овете.

"Придобиване на опит за менажиране и експлоатация на F-16 в България, съвместен air policing, поддръжка на МиГ-овете с цел вдигане нальота на летците", каза Евтимов, цитиран от БНР.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов припомни, че това е: "полезна стъпка за българската национална сигурност с оглед на конфронтацията в Егейско море между съюзнически държави, каквито са Турция и Гърция".

Каракачанов се позова на позицията на външното ни министерство, че Турция и Гърция трябва да търсят диалог за решаване на конфликта помежду им: "Ако се стигне до дрънкане на оръжия и военна ескалация, чисто в икономически план, да не кажа първият след двете засегнати държави ще бъде България", обясни той.

Каракачанов каза, че предстои подписването на десетгодишно споразумение със САЩ за сътрудничество в отбраната.