"Това, което искам да знаят българските граждани е, че ЕК е на страната на тези, които искат силна обединена и отворена Европа. Ще направим всичко, за да няма различен статут на отделните страни", каза председателят Барозу пред БНР, цитирано от БГНЕС.

Вярвам в единството на Европа и вярвам, че сме много по-силно, когато сме единни. Вече сме 28 страни, разбира се много различни от гледна точка на икономическото и социалното си развитие, затова е голямо предизвикателство да запазим Европа силна, отворена и обединена. Смятам, че успяваме в това, каза Барозу.

Той отбеляза, че страните, които имат обща валута трябва да имат повече механизми за координация помежду си. В същото време обаче не трябва да създаваме първа и втора класа европейско членство, категоричен е председателят на ЕК.

По отношение на Шенген, България и Румъния са изпълнили критериите за членство и мисля, че ще е справедливо да им бъде дадена тази възможност колкото се може по-скоро.

Колкото до трудовите пазари в Европа, принципът на свободно движение е основополагащ се в ЕС и не трябва да бъде поставен под въпрос. Разбира се, ако има конкретни проблеми с незачитане на тази свобода или злоупотреби с нея, има механизми, които ни позволяват да се намесим.

Това, което искам да знаят българските граждани е, че Европейската комисия е на страната на тези, които искат силна, обединена и отворена Европа и ще направим всичко, за да няма различен статут на отделните страни. Призовавам всяка от тях също да направи усилия в тази посока, каза Жозе Барозу.

За мониторинга, действащ в България и Румъния, председателят на ЕК коментира: вярвам, че демокрацията е постоянно предизвикателство и никога не може да приемем спазването на демократичните ценности за даденост.

Във всички общества, дори и в най-напредналите общества, понякога има негативни тенденции от гледна точка на неспазване върховенството на закона.

Колкото до случая в Българи и Румъния, Барозу каза, че трябва да се съсредоточат в изпълнението на изискванията, заложени в механизма за сътрудничество и проверка.

Влизането на България в Европейският съюз не беше грешка, а правилно решение – и за България, и за ЕС като цяло. Присъединяването на България й помогна да ускори някои реформи, които бяха много важни.

"Аз се възхищавам на вашата страна, знам, че все още има трудности, но съм следил внимателно развитие на България, посещавал съм я неведнъж и съм наясно, че остават още предизвикателства. Но определено приемането на България не беше грешка", заключи Барозу.