Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Плащанията по програмата бяха спрени на 3 юни 2014 г. след направен одит от службите на комисията, по време на който са установени слабости в системите за управление и контрол на Управляващия орган на ОПРР, уточниха от ведомството.

През тази седмица размерът на възстановените плащания ще възлезе на 52 млн. евро. През март ще бъдат възстановени още 92 млн. евро

От министерството припомнят, че с встъпването си в длъжност министър-председателят Бойко Борисов е командировал в Брюксел икономическия екип на кабинета да води преговори за отблокиране на плащанията по оперативните програми на ЕС. На срещата са били набелязани необходимите мерки, които новият екип на МРРБ е изпълнил успешно за по-малко от 100 дни след встъпването си в мандата.

Еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу лично поздрави усилията на българските власти за подобряване на системите за управление и контрол и добави, че позитивните стъпки, предприети от България в тази посока, са дали достатъчно увереност на комисията да възстанови плащанията, от които директна полза имат българският народ и националната икономика, се казва още в съобщението.

Зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева пък е казала, че възстановяването на плащанията е знак за добре свършената работа от българските власти. Тя е посочила, че те трябва да наваксат изгубеното време и да се възползват в максимална степен от финансовия ресурс в ОПРР, уточняват от министерството.

В профила си във Фейсбук Георгиева съобщи за случилото се с думите "добра новина за България".

Преди няколко дни Бойко Борисов съобщи в социалната мрежа, че ЕК е одобрила още 2 оперативни програми, които ще бъдат финансирани с пари от ЕС в програмен период 2014-2020 г. -  „Добро управление“ и „Наука и образование за интелигентен растеж“.