Поради липса на такава рамка в момента ЕС трябва да проявява "чудеса от въображение", за да връща нарушителите в правия път, подчерта европейският комисар за правосъдието и основните права Вивиан Рединг на пресконференция в Европейския парламент.

"В договорите не се предвижда нищо, освен "атомната бомба на член 7" за замразяване на правото на глас на страна членка с квалифицирано мнозинство", обясни тя, цитирана от Франс прес и БТА.

Предвидените от ЕК мерки целят да създадат "допълнително звено" преди прибягването до член 7.

При установяване на системна заплаха срещу правовата държава се предвиждат три етапа:
  • изпращане на съответната страна членка на предупреждение,
  • ако проблемът се запази, се изпраща препоръка, която може да се направи публично достояние и да съдържа елементите за коригиране в определен срок,
  • ако страната нарушител не се съобрази, ЕК ще може да прибегне до чл.7.
Този нов инструмент ще се прилага с еднакви критерии към всички страни членки, увери Рединг.

Тя уточни, че този механизъм ще се прилага в случай на системна заплаха срещу правовата държава.

Рединг даде като пресни примери за подобни заплаха - Румъния, където управляващите социалисти опитаха да премахнат Конституционния съд на страната, и Унгария, където управляващата консервативна партия Фидес заплаши независимостта на съдиите.

Към България няма подобни критики, страната ни е известна само с това, че вече седем години остава под наблюдение, а мониторинговите доклади вместо подобрение отчитат най-много застой.

ЕК многократно е била обвинявана в твърде строго отношение към новите страни членки от бившия социалистически блок, отбелязва АФП.

Предложението на Комисията трябва да бъде одобрено от страните членки и от Европарламента.