Сред тези мерки е обособяването на постоянен механизъм за солидарност между държавите от Общността при внезапен мигрантски прилив. Комисията предлага да има правото сама да въвежда в действие механизма, когато прецени за необходимо.

Този лост ще бъде допълнение към предложената днес временна и задължителна квотна система за разпределянето на 160 000 бежанци.

Пристъпването към постоянния механизъм за преразпределяне на миграционната тежест ще бъде на основата на данните за броя на постъпилите молби за убежище и на незаконните пресичания на границите за последните шест месеца.

Ако дадена държава от ЕС по основателни причини (например природно бедствие) не може временно да участва в постоянния механизъм, ще трябва да осигури финансов принос за посрещането на нуждите на приетите в Общността бежанци. Финансовият принос ще се равнява на 0,002 на сто от брутния вътрешен продукт на изпадналата в невъзможност държава. Максималният срок за неучастие в механизма ще бъде 12 месеца.

ЕК предлага списъкът на "сигурните държави", чиито граждани могат автоматично да получат отказ за предоставянето на бежански статут, да бъде разширен с Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Косово, Сърбия и Турция.

Комисията предлага също държавите от ЕС да въведат общи показатели за връщането на имигрантите, които не са получили статут.

Всички тези предложения ще бъдат обсъдени на извънредното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи идната седмица.

АНКЕТА: Одобрявате ли задължителното квотно разселване на бежанци?