Притеснението идва след решението на Конституционния съд, който прие аргументите на омбудсмана Константин Пенчев срещу промените в Закона за устройство на територията, които дават възможност да се започне строителство в частна собственост преди да са приключили отчуждителните процедури.

Промените бяха направени, за да може да се ускори строителството на нова инфраструктура, съобщиха за БНТ от Министерството на регионалното развитие.

В мотивите си Конституционният съд отхвърли поправките в законодателството, тъй като съществува опасност държавата и общините да нарушат неприкосновеността на частната собственост.

Според конституционните съдии, чиито решения не подлежат на обжалване, като правова държава България не може да позволява на когото и да било разпореждане или ползване на чужда собственост против волята на собственика.

Институциите признават, че решението на КС наистина е справедливо. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева е възложила на юристите на министерството през август и септември да напишат предложения за поправки в закона.

Целта е да се облекчат и ускорят процедурите по отчуждаване и обезщетение на собствениците на земите, където ще се строи нова инфраструктура.

Пред БНТ бившият премиер Бойко Борисов изрази силно безпокойство от създалата се ситуация.

Бившият регионален министър Лиляна Павлова обяви, че ГЕРБ ще направи свои предложения и ще подкрепи всяка законодателна инициатива на управляващите, която може да реши проблема.

"Това решение, което се прилага за отчуждаване на терени, когато се строят държавни и големи инфраструктурни проекти, се прилага още, ако не се лъжа, от 2008-2009 година, коментира Лиляна Павлова.

И не става дума само за пътища или магистрали, това решение ще засяга също проекта за "Южен поток" и проектите за големи съоръжения - пречиствателни, газопроводи, тръбопроводи.

От АПИ успокоиха, че пътните проекти, които се изпълняват с европари по програмите 2007-2013 г. нямат този проблем.

Според експертите, ако депутатите не променят спешно законите, заплахата да не усвоят евросредства ще е дори за доста по-голяма сума от 2,5 млрд.евро.