Евродепутатът от ДПС и "Обнови Европа" Илхан Кючюк, който е докладчик за напредъка на Република Северна Македония, поиска официално отлагане на гласуването на доклада в Европейския парламент, съобщиха от пресофиса му.

Гласуването беше предвидено за края на този месец. Решението за отлагането се основава на чувствителната политическа обстановка и продължаващия процес по необходимите изменения на конституцията на Северна Македония, сред които е и включването на българите като държавотворен елемент и гарантирането на техните права, посочват още от пресофиса на евродепутата.

Засилването на спекулациите и популистките изявления както в Северна Македония, така и в България не спомагат за намирането на конструктивен диалог и не водят до необходимата широка подкрепа за Резолюцията от политическите семейства в ЕП, смята Илхан Кючюк.

"Убеден съм, че предстоящият период преди гласуването на доклада ще бъде сериозен тест за политическия елит в Северна Македония и ще измери готовността на страната да продължи по пътя на европейската интеграция, чрез провеждане на необходимите конституционни промени. В противен случай, критиците, които не вярват в европейските аспирации на Северна Македония, може да се окажат прави. И в двата варианта Европейският парламент ще има ясна линия, по която да гласува доклада с голямо мнозинство през есента", каза той, информира БТА.

Според евродепутата, отлагането на гласуването ще помогне за постигането на конструктивен диалог и във външната комисия на Европейския парламент, ще допринесе за укрепване на доверието между Рупублика Северна Македония и България, като две съседни страни, които имат общо бъдеще и стремежи в европейското семейство.

Миналата седмица евродепутатът Илхан Кючюк беше обвинен от "Има такъв народ", че от предстоящия доклад за Северна Македония в Европейския парламент по негово предложение са премахнати текстове, които гарантират правата на българите в съседната ни държава.

Самият Кючюк отхвърли обвиненията и коментира, че е предложил текстове, с които да се гарантира вписването на българи, черногорци и хървати в конституцията на Северна Македония. Тогава той допълни, че докладът за напредъка на Скопие ще се гласува на 27 юни и дотогава не може да се коментира какви текстове ще присъстват в официалния документ.