Министър-председателят Бойко Борисов проведе видеоконферентна среща с лидерите на водещите еврейски организации в САЩ, която се състоя в рамките на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха от правителствената пресслужба.

Във фокуса на разговора беше споделеният дневен ред на стратегическото партньорство между България и САЩ, борбата с антисемитизма, българо-израелският диалог, както и ключовата роля на ООН за международния мир и сигурност.

"България и САЩ са съюзници и стратегически партньори. Взаимодействието между двете страни е особено широко с тенденция за по-нататъшно задълбочаване както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО и на сътрудничеството между ЕС и САЩ", заяви Борисов по време на онлайн срещата.

Той изтъкна, че подчертано близките отношения на страната ни с американските еврейски организации са водеща отправна точка за насърчаване на двустранния диалог между София и Вашингтон, както и на практическото сътрудничество между България и Израел.

"Вие сте силен съюзник на САЩ" - с тези думи пък се обърнаха представителите на водещите еврейски организации в САЩ към българския премиер, допълниха от пресслужбата на кабинета.

Борисов даде висока оценка на Стратегическия диалог България-САЩ, чиято първа сесия се състоя на 8 януари 2020 г. в София. По думите му така се отваря нова глава и по-високо ниво на сътрудничество в приоритетните области от взаимен интерес като сигурността и отбраната, енергетиката, търговията и икономиката.

"Разчитаме на подкрепата на американските еврейски организации за засилване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество и за привличането на нови преки американски инвестиции в България", подчерта министър-председателят.

Според него значителен потенциал за нови двустранни връзки е налице във високотехнологичните сектори като информационните и комуникационните технологии, аутсорсинга, машиностроенето и електрониката.

"Пандемията от COVID-19 онагледи колко решаващи и необходими са нашите двустранни и многостранни трансатлантически усилия и солидарност в името на колективното здраве, просперитет и сигурност",  добавил Борисов.

Той изрази благодарност за цялостната американска подкрепа под формата на редица инициативи в полза на усилията на България да се противопостави на разпространението на болестта.

Снимка: Министерски съвет

В хода на разговора премиерът сподели загрижеността на световната еврейска и международна общности относно растящия антисемитизъм и всички форми на фанатизъм.

"Осъждаме всеки опит от страна на лица с екстремистки виждания да манипулират общественото мнение и да насаждат омраза, възползвайки се от страха и чувството за несигурност, предизвикани от пандемията", отбелязал Борисов.

И добави, че българските институции и еврейската общност в страната ни продължават да следят внимателно за появата на онлайн материали с антисемитска насоченост и да реагират адекватно и своевременно.

"Правителство ще продължи да създава необходимите условия и политики за среда, свободна от всички форми на дискриминация, включително като работи съвместно с ЕС и международните организации, които високо ценят приноса на страната ни в борбата с тези общи предизвикателства",  каза още той.

Премиерът изтъкна също огромното значение, което България отдава на отношенията си с Държавата Израел както в двустранен план, така и от гледна точка на мирния процес в Близкия изток. Доказателство за това е политическият диалог на високо равнище - израелският министър-председател Бенямин Нетаняху бе на посещение във Варна през ноември 2018 г., а Бойко Борисов осъществи две визити в Израел - съответно през юни и септември 2018 г. Двамата проведоха също няколко телефонни разговора т.г. по повод обмяна на опит и доказали своята ефективност мерки в битката с COVID-19, се посочва в съобщението.

"Тази година отбелязваме 30-годишнина от възобновяването на българо-израелските дипломатическите отношения. Потвърждаваме желанието си и занапред сътрудничеството ни с Държавата Израел, която за нас е ключов партньор, да продължи да се развива и да се задълбочава", изтъкна премиерът.

Във видеосрещата участваха лидерите на Конференцията на президентите на основните американски еврейски организации, Американския еврейски комитет, Лигата срещу поругаването, Б'ней Б'рит Интернешънъл, Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство, Световния еврейски конгрес, Световната еврейска организация за реституция.