Това формално решение бе прието в понеделник от външните министри на страните-членки на ЕС на среща в Брюксел, съобщи прес-службата на Европейския съвет.

"Ограничителните мерки против Крим и Севастопол се удължават до 23 юни 2018 година", се казва в заявлението на прес-службата.

Санкциите по отношение на Крим и Севастопол са били удължени с година без обсъждане - нещо повече, заявлението на Европейския съвет е било публикувано преди пристигането на всички министри на 28-те държави-членки за срещата.

Съответното политическо решение беше съгласувано на 6 юни на среща на посланиците на 28-те държави от ЕС в Брюксел.

Санкциите по отношение на Крим включват забрана за внос в ЕС на всякакви кримски стоки, забрана за всякакви евроинвестиции на територията на Крим, включително и покупки на недвижимост, финансиране на бизнес и предоставяне на услуги, в т.ч. и туристически.

Европейски кораби нямат право да влизат в кримски пристанища с изключение на извънредни ситуации.

За износ от ЕС за Крим са забранени стоки и технологии в областта на транспорта, телекомуникациите, енергетиката, нефтодобива и нефтопреработката, добивът на природни ресурси. Забранено е също оказването на всякакъв вид технически услуги на компании от тези сектори.

Политиката на санкции на ЕС по отношение на Русия включва три независими направления: визови ограничения против руски граждани, икономически санкции против някои руски държавни компании в нефтения, отбранителния и финансовия сектори, както и ограничителни мерки против Крим.