Европейският съюз удължи икономическите санкции, насочени към определени сектори на руската икономика, до 31 януари 2019 г.

Това решение идва след представения доклад от страна на президента на Франция Maкрон и канцлера на Германия Меркел на Европейския съвет от 28-29 юни 2018 г. относно състоянието на изпълнението на споразуменията от Минск .

Решение е взето днес с писмена процедура и в съответствие с правилото за всички такива решения с единодушие .

Санкциите са насочени към секторите на финансите, енергетиката и отбраната, както и към стоките с двойна употреба . Те първоначално бяха въведени на 31 юли 2014 г. в отговор на действията на Русия, които дестабилизираха ситуацията в Украйна и бяха засилени през септември 2014 г.

Икономическите санкции включват ограничаване на достъпа до първични и вторични капиталови пазари на ЕС за 5 големи руски мажоритарни държавни финансови институции и техните дъщерни дружества с мнозинство, установени извън ЕС, както и три големи руски енергийни и три отбранителни компании, както и налагане на забрана за износ и внос на търговията с оръжие.

Те съдържат и забрана за износ на стоки с двойна употреба за военна употреба или на крайни крайни потребители в Русия, както и ограничаване на руския достъп до някои технологии и услуги, които могат да бъдат използвани за производство и проучване на нефт.

В допълнение към тези икономически санкции, в отговор на кризата в Украйна са въведени няколко допълнителни мерки на ЕС. Забрана има за издаване на визи и замразяване на активи в държави от ЕС срещу 155 души и 38 предприятия до 15 септември 2018 г .

Продължителността на санкциите беше свързана с пълното прилагане на Минските споразумения от 19 март 2015 г., което се очакваше да стане до 31 декември 2015 г. Тъй като това не се случи, санкциите остават в сила.