"България не трябва да бъде оставяна сама да охранява външната граница на ЕС и е необходимо за целта да се осигурят средства от европейския бюджет", заяви на пресконференция евродепутатът от Европейската народна партия Йерун Ленарс. Той уточни, че позицията на парламентарната група се очаква да бъде утвърдена в сряда, пише БТА.

Според него е нечестно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да казва, че защитата на границата между България и Турция е водеща европейска задача, но никой в ЕС да не иска да поеме съответната отговорност. "Ако това е важна задача, както казва Фон дер Лайен, задължение и отговорност на ЕС е да помогне на държавите по външната граница, като им предостави подходящо европейско финансиране", настоя Ленарс.

"Има средства в ЕС - милиарди евро са предвидени за въпросите на миграцията и за вътрешни работи, тези средства са напълно подходящи за подобни разходи", поясни той. "Финансирането на гранични огради вече не може да бъде табу за ЕК, както досега", добави евродепутатът.

"Турция и Беларус използват мигрантите за свои политически цели", коментира Ленарс. Той посочи, че напоследък в ЕС се наблюдава годишен ръст от 60 на сто на новопристигналите незаконно мигранти и уточни, че това са основно мъже от Бангладеш, Грузия и Мароко. По неговите думи е необходимо да се положат повече усилия държавите, откъдето идват мигрантите, да приемат обратно онези, за които се прецени, че няма основания да останат в Европа. Евродепутатът допълни, че две от всеки три молби за убежище в ЕС биват отхвърлени, но 600 хиляди мигранти все още очакват решение.

Според ЕНП е необходимо до изборите за евродепутати догодина да бъдат въведени нови миграционни правила, включително за поведението на неправителствените организации, които "спасяват" мигранти. Парламентарната група очаква също да бъде преразгледан въпросът за т. нар. горещи точки, включително по Южното Средиземноморие, където мигрантите предварително да подават молби за закрила в ЕС.