Всички действия на българските власти по отношение на чумата по животните са съобразени с европейските документи, които действат. Това каза пред БНР евродепутатът Емил Радев.

"В европейските директиви се казва, че след като бъде потвърдено наличието на болест в дадено стопанство, компетентният орган трябва да поиска незабавно приложение на следните мерки: всички животни от възприемчиви видове в стопанството да се умъртвят незабавно на място без отлагане. Там не се казва, че трябва да се чакат резултати от референтните лаборатории. Трябва да спрем разпространението на тази болест. Европейският съюз поема 75% от обезщетенията. Ако тези животни умрат от болестта, тези стопани няма да получат лиценз за обезщетение, така че държавата действа за ограничаване на епидемията. Съобразяваме се с европейските правила. Направи се всичко възможно да бъдат увеличени обезщетенията, които се плащат за тези животни и се надявам, че това ще възстанови животновъдството в тези региони. Нека да оставим да се спазва и българското, и европейското законодателство. Най-важното в момента е да се овладее епидемията", каза още той.

Припомняме, че днес започва изплащането на обезщетенията за евтаназираните животни в селата Странджа и Крайново. Животновъдите ще могат да получат парите си в кметствата. Сумата, която беше отпусната за селата е в размер на 61 хиляди лева.

В понеделник и стопаните в село Шарково ще могат да получат парите си - по банков път или в кметството. Евтаназията там продължава да е временно прекратена.