Не мога да коментирам ареста на заместник-министъра на околната среда и водите. Аз помогнах за всичко, което поиска от мен прокуратурата вчера, заяви министър Емил Димитров в студиото на "Здравей, България".

Той обясни, че контролът, свързан със съхраняването на отпадъци, внесени в страната, се осъществява от регионалните екоинспекции, а не от заместник-министъра.

"В Министерството аз имам правото да уволнявам, а не заместник-министърът. Уволненията се извършат от мен и на регионалните структури - директорите. Техният състав обаче се уволнява по места от директорите", добави министърът на околната среда и водите.

Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков бе арестуван вчера по подозрение, че е контролирал престъпна схема за нелегален внос на опасни отпадъци у нас. В престъпна група, според държавното обвинение, e участвал и бивш директор на екоинспекцията в Плевен, както и братя Бобокови, собственици на "Приста Ойл".

Конкретно срещу зам.-министър Красимир Живков разследването е за оказване на натиск, принуда, уволняване на несъгласни чиновници на министерството и насочване на отпадъци за рециклиране към конкретни, контролирани от него фирми.

 "Попитах дали има уволнения в структурата с отпадъците и се оказа, че има - една жена, миналата година, която се е справяла слабо с дейността си. Тя обаче не е отговаряла за тези неща", коментира министър Димитров.

Той каза още, че при него не е идвал никой, за да се оплаче, че срещу него е упражнен натиск от страна на зам.-министъра.

"Не виждам как може да притиснеш някого, защото нещата минават през няколко човека. Още повече, че нотификациите са от чужбина", категоричен беше ресорният министър.

На въпрос дали има създадени условия да не се проверява и да се гори или третира нещо, което е забранено, той отговори така: "Аз платих от джоба си един център, който да наблюдава вноса в България. Не ми е било детска мечта. Както сега има 240 депутати - да дойде по-достойният изобщо няма да го бавя. Но някак си все на мен се случва", обясни той и допълни, че е коментирал проблемите, притесненията и какво предстои да се направи с главния прокурор и премиера.

Вчера по време на заседанието на ресорната парламентарна комисия той обясни, че е работил добре със зам.-министър Красимир Живков. "Аз съм работил много добре с този човек. Не мога да искам оставка на никого. Те се назначават и уволняват от премиера на държавата, казва се Бойко Методиев Борисов. Аз назначавам всички от зам.министър надолу. Притеснен съм, защото ще трябва да работя сам, а ще ми е трудно", каза той и посочи, че е назначил проверка по случая.

Защо историк е поставен на поста зам.-министър в МОСВ?

Според бившия министър на екологията Евдокия Манева арестуваният Красимир Живков нямал нужната квалификация да заема поста зам.-министър в екоминистерството.

"Живков няма професионалната подготовка да заема мястото, което заема в момента. Той е историк по образование", каза Манева в сутрешния блок на bTV.

Защо се изисква министърът на финансите да е финансист или поне да има икономическо образование, а в МОСВ се правят експерименти, попита Манева.

"Мълвата е, че г-н Живков е поставен на този пост от определени среди от бизнеса с отпадъци. И както се вижда, вероятно е изпълнявал добре мисията си", каза още бившият министър.

По думите ѝ тази дейност законодателно е добре регламентирана и не трябва да се поставя отново въпросът дали да има внос и износ на отпадъци.

 Къщата на Пламен Бобоков в Русе е запечатана и под охрана

Като част от акцията на спецпрокуратурата в МОСВ вчера бяха задържани и Братя Бобокови. Срещу тях има доказателства за фиктивен износ на опасни отпадъци към Германия, както и за укриване на данъци в особено големи размери.

Бяха извършени обиски и в къщата на Пламен Бобоков в центъра на Русе, и в офиса на фирмата в София, на която той и брат му Атанас са собственици. По информация на съседи Пламен Бобоков рядко посещава къщата си в Русе, за нея се грижи иконом. Вчера тук имаше жандармерия. Къщата е запечатана и продължава да се охранява от полиция.

Бизнесът на братя Бобокови е свързан с моторни масла. Офисът им в града също беше проверяван. Там също имаше жандармерия, но след това тя бе оттеглена.

Днес се очаква спецпрокуратурата да обяви дали и каква е съпричастността на братята с разследваната престъпна група, свързана със зам. министъра на околната среда и водите.

Братя Бобокови се смятат за едни от най-богатите хора в България. Те имат бизнес с моторни масла и бизнес с производство и рециклиране на акумулатори и батерии. Те достроиха многофунционалната зала в Русе, но след това техния дял беше продаден на държавата.

В момента реконструират сграда-паметник на културата, в която трябваше да бъде открит първият частен нумизматичен музей, но това засега се отлага.