Министърът на околната среда и водите Емил Димитров смята, че мястото на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) не е в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Това той отбеляза в отговор на депутатски въпрос на Станислав Станилов в рамките на парламентарния контрол.

Димитров посочи, че те работят добре с института, от години МОСВ дава по 1,8 млн. лв. за данните, които получава от НИМХ. Той отбеляза, че, освен МОСВ, още няколко министерства получават информация от института - МТИТС, МЗХГ, МРРБ и МВР.

"Ако всички останали министерства даваха по толкова, институтът можеше да си е самостоятелна организация и да си функционират нормално. Но това да се чудим, като ги извадим от една структура, къде другаде да ги закачим, мисля, че не е мой проблем и не би трябвало аз да го решавам. Работим добре с тях, но да се натоварваме с още допълнителни дейности, само защото те не могат да си намерят място, не е приемливо", заяви още министърът.

Той даде пример с язовир "Копринка", където е разположен древният град Севтополис.

"Смятате ли, че трябва да помоля Алма матер да закрие Историческия факултет и да го прехвърли към МОСВ, само защото в наш язовир имаме археологически обект", попита той археолога Станилов, и допълни, че ще е прекалено.

"НИМХ са си на много добро място, още повече, че са част от академичната общност. Ние не сме академична общност, не сме научен институт, не се занимаваме с научна и развойна дейност", посочи още той и добави, че според него мястото, което е преценил Министерският съвет, е добро за тях.

През 2018 г. след серия протести НИМХ излезе от БАН и премина към Министерство на образованието и науката.