Това е абсурд! С тези думи водачът на листата на БСП за европейските избори Елена Йончева коментира появилите се данни, че нейни роднини притежават три къщи за гости близо до Лозенец, които не се ползват по предназначение.

"Моят свекър е управител още преди да познавам това семейство", коментира Йончева.

"В България има жълто-кафяви медии", каза тя в отговор на въпроса как си обяснява изтичането на подобна информация точно преди изборите. Йончева подчерта, че има правила, по които се правят журналистически разследвания.

В изявлението си пред журналистите в Елхово Йончева бе категорична, че левицата ще победи на предстоящите избори за Европейски парламент. Трябва да има революция в доходите на хората, изтъкна тя. Според Йончева "с това правителство няма как да се измъкнем от днешното положение", в което "селата са сякаш минали през война".

В момента, в който левицата спечели, ГЕРБ ще изчезне и това ще даде шанс на десницата да се възроди, категорична е водачът на червената евролиста.

"Ако не сме в ЕС, авторитартият режим на Борисов щеше да прерастне в диктатура", подчерта Йончева. Организираната престъпност и властта са се сраснали и у нас, каза още водачът на червената евролиста и попита: какво означава "Цветанов +" - това означава, че той ще съсредоточи всичките си сили и умения в това, което може и знае, намеквайки за нечестни избори.

В следобедните часове днес стана ясно, че Върховна касационна прокуратура е възложила на Главна дирекция "Национална полиция" да извърши проверка по публикации в медиите за ползвани не по предназначение къщи за гости, финансирани със средства на ЕС.

Ще бъде извършена документална проверка на проекта, като на място следователите ще извършат и проверка дали къщите за гости се ползват по предназначение. Ще се изискат заверени копия от регистри за настанените туристи за български и чужди граждани, от документацията за регистриране и категоризиране на обектите, информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи.

Ще се изискат от съответното РУ на МВР по местонахождение на къщите за гости справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи. Ще се провери дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваните къщи за гости.

Определен е едномесечен срок за извършване на проверката. Това означава, че тя ще приключи преди преди изборите, на които Елена Йончева е кандидат за евродепутат като водач на листата на БСП.