"Ако Ердоган не спечели изборите на първи тур, ще го видим в нова роля, с ново лице. От влизането си в политиката той смени 7-8 лица", добави той. Това каза пред bTV журналистът Илхан Андай по повод провеждащите се днес президентски и парламентарни избори в Турция.

По думите му отношенията между България и Турция в момента са балансирани. "Ако Индже спечели, той е по-диалогичен, неговият диалог ще бъде повече с Румен Радев. Борисов ще остане на второ място. Също така ще спечели ДПС - ще се изтласка много напред, ДОСТ ще бъде заличена", каза още Илхан Андай. Освен това Индже щял да бъде по-диалогичен и с ЕС.

Андай припомни, че има твърд процент десни хора в Турция, които вероятно няма да подкрепят по-скоро левия Мухарем Индже.

Имаме сблъсък на двама перфектни оратори. Харизмата на Реджеп Ердоган е на изчерпване, а опонентът му от опозицията Мухарем Индже изкара много хора по улиците, така че изненади са възможни, каза експертът

Според него опозицията води кампанията в интернет, поради невъзможност да се реализират техни разкрития по телевизиите. Ердоган ги е окупирал с нова тактика - по националната телевизия се редуват футбол и изяви на турския президент, заяви Андай.

"Ердоган играе малко ва банк, защото в последния ден преди изборите обвини Индже, че е участвал в опита за преврат. Има сблъсъци - престрелка, отнела живота на регионален лидер на опозиционната Добра партия, влизане на жандармеристи с автомати в секция, близо до която е бил спрян автомобил с цели чували бюлетини, оповестени бяха и злоупотреби с бюлетини, с чували и т.н.. По всичко изглежда, че тази нощ ще роди много скандали", посочи журналистът.

Според него, резултатите от изборите за Меджлиса ще са решаващи: "Ако обединената опозиция има над 300 депутати, такъв вятър ще задуха, че няма начин Индже да не отвее Ердоган". Той посочи, че битката преди втория тур ще бъде за около 10% колебаещи се.